Etusivu

Etusivu - Ajankohtaista - 16.9.2015 klo 12:00 :: Krister Wikström: Keskitysleiritarinoita – keksintöjä kuoleman varjossa

Ajankohtaista

  16.9.2015 klo 12:00 :: Krister Wikström: Keskitysleiritarinoita – keksintöjä kuoleman varjossa

  Homo homini lupus – ihminen on ihmiselle susi, toisen maailmansodan aikaiset Natsi-saksan keskitysleirit ovat tästä ”paras” esimerkki. Sieltä löytyy lukemattomia synkkääkin synkempiä tarinoita, mutta myös muutama valonpilkahdus pimeyden keskellä. Tässä kaksi tarinaa hengen voimasta ja luovuuden kukoistuksesta äärimmäisissä olosuhteissa.

  Vuonna 1888 Ukrainan Odessassa syntynyt insinööri Jakow Trachtenberg päätyi monien mielenkiintoisten vaiheiden kautta Saksaan keskitysleirille. Säilyttääkseen mielenterveytensä kaikkien kauheuksien keskellä hän ryhtyi ratkaisemaan matemaattisia ongelmia. Kynää ja paperia ei tietenkään ollut tarjolla, siksi hän kehitti oman päässälaskumenetelmän ”The Trachtenberg Speed System of Basic Mathematics”, jota käyttäen kuka tahansa voi laskea päässään paljon tehokkaammin kuin perinteisellä kertomataululla.

  Curt Herzstark syntyi vuonna 1902 Wienissä katolisen äidin ja juutalaisen isän avioliitosta. Hänen isällään oli mekaanisia laskukoneita valmistava yritys ”Rechenmaschinenwerk AUSTRIA Herzstark & Co.” Natsien liitettyä vuonna 1938 Itävallan Saksaan yritys määrättiin valmistamaan hienomekaanisia mittalaitteita Saksan armeijalle. Vuonna 1943 natsit pidättivät Curt Herzstarkin ja passittivat hänet Buchenwaldin keskitysleiriin. Siellä oltiin tietoisia hänen asiantuntemuksestaan, joten hänelle annettiin tilaisuus työskennellä leiriin kuuluvassa tehtaassa. Hän sai tehtäväkseen toteuttaa hyvin pienikokoisen mekaanisen laskukoneen, jonka suunnittelun hän oli aloittanut jo ennen joutumistaan Buchenwaldiin. Leirin komentaja halusi antaa laitteen erityisenä lahjana Hitlerille sitten kun natsit olivat voittaneet sodan. Näin syntyi maailman pienin mekaaninen laskukone Curta.

  DI Krister Wikström

  Paluu ajankohtaista-sivulle