Etusivu

Etusivu - Ajankohtaista - 16.11.2016 klo 12:00 :: Tekn.tri Pentti O Haikonen: Elektroninen sotasalaisuus takavuosilta: Lähisytytin

Ajankohtaista

    16.11.2016 klo 12:00 :: Tekn.tri Pentti O Haikonen: Elektroninen sotasalaisuus takavuosilta: Lähisytytin

    Nykyisenä digitaalitekniikan ja mikropiirien aikana on vaikea uskoa, että jo kolmekymmentä- ja neljäkymmentäluvulla kyettiin toteuttamaan toiminnallisesti erittäin vaativia elektronisia laitteita. Eräs tällainen laite oli II maailmansodan sotasalaisuus, ilmatorjuntakranaatin lähisytytin eli proximity fuze tai VT-fuze.

    Sodan aikana kokemuksen perusteella arvioitiin, että yhden viholliskohteen pudottamiseen tarvittiin tilanteesta riippuen noin 2000 – 10000 tähdättyä ilmatorjuntatykin laukausta. Näin siitä huolimatta, että suoraa osumaa ei tarvittu; ilmatorjuntagranaateissa käytettiin osumasytyttimen lisäksi myös aikasytytintä. Suora osuma oli hyvin epätodennäköinen, jonka takia aikasytyttimellä pyrittiin räjäyttämään kranaatti kohteen lentokorkeudella, jotta edes sirpaleet olisivat osuneet kohteeseen. Tyypillisesti ilmatorjuntakranaatin sirpalekuvio ei kuitenkaan ole pallo, vaan pikemminkin kranaatin pituusakseliin nähden kohtisuorassa oleva kiekko. Lisäksi sirpaleet menettivät ilmassa nopeasti liike-energiansa ja olivat täten tehokkaita vain ehkä noin 50 metrin matkalla. Täten aikasytytin oli varsin tehoton, koska se ei voinut taata kranaatin räjähtämistä tasan kohteen lentokorkeudella. Näin kranaatti saattoi ohittaa kohteen vaikkapa vain alle metrin päästä ja olla silti tehoton.

    Ongelman ratkaisemiseksi sodan osapuolet etsivät uudentyyppistä sytytintä, sellaista, joka tunnistaisi tarkan hetken, jolloin kranaatti on ohittamassa kohdetta ja räjäyttäisi kranaatin juuri silloin. Tällaisen sytyttimen periaate oli kyllä selvä, siihen tarvittiin Doppler-tutka. Mutta miten Doppler-tutka olisi voitu rakentaa jokaiseen ilmatorjuntagranaattiin, kun II maailmansodan aikana ei vielä tunnettu transistoria, mikropiirejä eikä mikroprosessoreita ja tutkatekniikka oli muutenkin alkeellista? Perusidea oli toki sodan kaikkien osapuolien tiedossa, mutta toteutus onnistui vain amerikkalaisille ja tässäpä onkin takana eräs uskomattomin sotasalaisuus.

    Paluu ajankohtaista-sivulle