Etusivu

Etusivu - Ajankohtaista - 17.10.2018 klo 12:00 :: TkL Håkan Sandell: Tele-X sekä kokemuksia Ranskan Guyanan laukaisuasemalta

Ajankohtaista

  17.10.2018 klo 12:00 :: TkL Håkan Sandell: Tele-X sekä kokemuksia Ranskan Guyanan laukaisuasemalta

  Esitysmateriaali, linkki Dropboxiin: Tele-X sekä kokemuksia Ranskan Guyanan laukaisuasemalta

  Yhteispohjoismainen Tele-X satelliittihanke oli tärkeä askel Suomen avaruustoiminnan käynnistämisessä. Tästä pohjoismaisesta yhteistyöstä Suomi sai hyvän referenssin ESAn (Euroopan avaruusjärjestön) liitännäisjäsenyyttä varten vaikkei kaikkia siihen asetettuja tavoitteita saavutettukaan. Varsinkin VTT/TEL:in toimintaedellytyksiä parannettiin ja Suomen valtion Tele-X hankkeeseen käytetyt miljoonat oli osittain mahdollista saada takaisin uuden valtiosopimuksen mukaan satelliitin ilmaiskapasiteetin käytön muodossa.

  Tele-X mahdollisti suorat DBS lähetykset ja nopeat video- ja datalinkit. Vastasin vuodelta 1984 lähtien Ruotsissa Rymbolagetin Aerospatialelta tilaamasta Tele-X satelliitin antennimoduulista, maasegmentin maa-asemista sekä käytönoton IOT (In Orbit Test) testeistä.

  Osallistuin ja vastasin tilaajan edustajana Ranskan Guyanan laukaisuasemalla antennimoduulin testeistä keväällä 1989 laukaisukampanjan aikana. Laukaisuun en osallistunut, koska olin silloin Ruotsissa valmistelemassa Nittedalin maa-asemalla Norjassa suoritettavia IOT testejä yhdessä kollegani Peter Heintzin kanssa.

  Projektin päättyessä minut kutsuttiin Kauppa- ja teollisuusministeriöön Avaruusasiain neuvottelukunnan pääsihteeriksi. Tekesillä oli vastuu Suomen avaruustoiminnasta ja rahoituksesta ja siksi myös minä siirryin työjaon ja hallinnon uudistuessa Tekesin avaruusyksikköön ja sain edustaa Suomea ESAn lukuisissa neuvostoissa ja komiteoissa.

  Koska minut vuonna 1997 nimitettiin Suomen ainoaksi delegaatiksi Ariane-ohjelmaneuvostoon minulla oli ilo ja vastuu seurata laukaisurakettisukupolvien kehitystyötä ja laukaisuja Ranskan Guyanassa. Osallistuin myös valtioiden välisenä korkean tason edustajana uuden laukaisusopimuksen laatimiseen. Vuonna 2012 oli uuden kevyemmän Vega laukaisuraketin onnistunut neitsytlaukaisu, mihin minäkin oli saanut VIP-kutsun vaikka en ollut pitänyt sitä kilpailukykyisenä komplementtina laukaisurakettiperheeseen.

  Paluu ajankohtaista-sivulle