Etusivu

TiES - Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura > Ajankohtaista

Tapahtuneita

Sähkölentokoneen esittely

Malmin lentoasemalla järjestettiin keskiviikkona 8.8.2018 TiES:n jäsenille Suomen ensimmäisen sähkömoottorilentokoneen esittely.


Kesän jatkuessa aurinkoisena ja lähes helteisenä, Malmin lentoaseman kahvila & ravintola Check-Inniin oli kokoontunut lähes kolmekymmentä seuramme jäsentä kuulemaan ja näkemään Suomen ensimmäisen sähkömoottorilentokoneen esittelyä. Tilaisuuden isäntinä toimivat Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen Timo Kasurinen ja Jussi Frisk. Kahvitarjoilun aikana Timo Kasurinen esitteli juuri maahantuodun Pipistrel Alpha Electro -ultrakevyen sähkömoottorilentokoneen ominaisuuksia. Esittelyn aikana tuli runsaasti kysymyksiä niin akkujen riittävyydestä kuin myös sähkömoottorin tehosta (Emrax 50 kW, nestejäähdytys) ja ultrakevyen sähkömoottorilentokoneen liito-ominaisuuksista (liitoluku 15). Pipistrel Alphan siipien kärkiväli on 10,5 m ja koneen tyhjäpaino on 378kg ja mukaan voi tulla yksi matkustaja. (Suomessa tosin ei vielä.) Laskun aikana kiinteälapainen potkuri lataa jarrutuksessa on noin 1kW:n teholla akkuja. Pipistrel Alphan akusto (21 kWh) riittää noin tunnin lentoon. Varmuuden vuoksi akustoa ei käytetä loppuun. Erään matkan jälkeen lentoaikaa oli jäänyt jäljelle vielä 17 min. Kahvitilaisuuden jälkeen seuran pj. Yrjö Neuvo kiitti esitelmöitsijöitä Timo Kasurista ja Jussi Friskiä ja antoi heille muistoksi WellBiit Oy / Bluebiitin PowerCard-varavirtalähteet.

Kahvilasta siirryimme Pipistrel Alpha Electron esittelyyn kentälle. Lentoesityksen suoritti Timo Kasurinen. Ohilentävästä koneesta kuului vain potkurin hiljainen ääni. Kone on mm. transponderoitu, siinä on koko koneen matkustajineen alas tuova heittorakettipelastusvarjo ja sen suurin sallittu nopeus on 250 km/h. Potkurin etureunassa on vaihdettavissa oleva suojateippi. Käsi kesti kohtuudella harjattoman tahtimoottorin lennonjälkeisen lämpötilan (noin 55 oC). Keskusteluissa pulpahti esiin monia mielenkiintoisia ideoita. Luvassa on, että kun tyyppikelpuutus on saatu, niin seuran jäsenet päässevät ilmasta käsin kokemaan sähköisen ilmailun tulevaisuutta. Yhdistykseltä saa ostaa 12 kerran lentolippuja.


teksti: Jouko Mäkinen, Esa T Häkkinen, kuvat: JM, ETH ja Kalevi Rantala

Syksyn 2018 tapahtumia Tampereella

Suunnitteilla ainakin Glaston Oy ja Fastems Oy.
Yksi vierailu kerran kaudessa, tiedot tulevat TiESin sivuille

Turun ekskursio 4.6.2018

TiES:n matka Turkuun 4.6.2018

TiES teki kesäkuun alussa matkan Turkuun Telestelle ja Rolls-Roycelle. Matkapäivä oli sopivan viileä päivä edellisten päivien helteiden jälkeen.

Telesteä esitteli Operations, Logistics & Sourcing -osaston johtaja Markus Mattila.

Teleste on aloittanut toimintansa 1954 Turussa. Yhtiö kehittää ja tarjoaa video- ja laajakaistateknologioita sekä niihin liittyviä palveluita. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 235 M€ ja sen palveluksessa on yli 1400 henkilöä. Henkilöstöä on Suomessa noin 500, Saksassa noin 500, Iso-Britanniassa noin 100 ja muut ovat eri paikoissa ympäri maailmaa. Yhtiön tuotanto on keskittynyt neljään paikkaan: Littoisissa työskentelee noin 200 henkeä, Forssassa noin 25 henkeä, Suzhoussa Kiinassa noin 20 henkeä ja Herstalissa Belgiassa noin 20 henkeä. Lisäksi Telestellä on toimistoja ympäri maailmaa yhteensä parissakymmenessä paikassa.

Yhtiön tuotteista 95 % menee vientiin ja asiakkaina ovat käytännössä maailman suurimmat teleoperaattorit. Euroopassa Telesten markkinaosuus on 30 … 35 %. Yksittäisten laitteiden lisäksi Teleste toimittaa mm. turvallisuusjärjestelmiä. Esimerkiksi Pariisin poliisilla on Telesten videoturvallisuusjärjestelmä.

Tällä hetkellä elektroniikan komponenttien toimitusajat pitkät, yli puoli vuotta, osalla jopa yli vuosi. Tästä seuraa, että komponenttitarpeen ennakointi on tehtävä noin 1 ½ vuotta aikaisemmin. Tuotteissa komponenttimäärä pyritään pitämään kohtuullisena, joten on tietyt komponentit, joita käytetään.

Telesten lähtökohtana on ”Mitä asiakas tarvitsee?”. Yhtiön toiminta on suunniteltu siten, että tuotanto toimii tehokkaasti ja jouheasti. Muu toiminta on suunniteltu siten, että se tukee tuotantoa.

Yhtiön periaatteena on myös jatkuvan parantamisen metodi eli toimintaa kehitetään koko ajan eteenpäin. Kehittämisen keskiössä on läpimenoaika. Kun tätä seurataan, kustannustehokkuus ja laatu nousevat esiin asioiksi, joita on parannettava jatkuvasti.

Telesten vahvuuksiin kuuluu mm. se, että Teleste on monessa asiassa mukana ensimmäisten joukossa. Myös toimitusajan lyhyys on tärkeä kilpailutekijä. Telesten toimitusaika on päiviä, kun esimerkiksi Kiinasta tuote matkaa laivarahtina 8 viikkoa.

Tehdaskierroksella näimme paikan päällä, miten tehdas on järjestetty. Tuotannossa on käytössä solut, joissa mieluiten on 1 tai 2 ihmistä kussakin.

Telestellä tilauskoot ovat pieniä, keskimäärin 7 samanlaista tuotetta/tilaus. Niinpä vain 3 % tuotteista tehdään valmiiksi odottamaan tilausta ja 97 % tuotteista tehdään vasta, kun tilaus on saatu. Tuotteet tehdään silloin alusta alkaen eli piirilevyjen ladonnasta lähtien. Kun tuotteita tehdään pienissä erissä, ihmiset ovat joustavampia kuin täysiautomaattilinja. Ihmiset siirtyvät tuoteperheestä toiseen kahdessa tunnissa, täysiautomaattilinjan muuttaminen tuoteperheestä toiseen kestää huomattavasti pitempään koneiden uudelleenohjelmoinnin yms. takia.

Koska tuotantotiloissa tehdään elektroniikkatuotteita, tuotantotiloissa on ilmankostutusjärjestelmä, jotta kuivina talvikuukausina kosteusprosentti saadaan sopivaksi. Toisaalta komponenttien säilytystilassa on ilman kuivaus, jotta komponenttien säilytystila on kuiva.

Telesten mielenkiintoiseen toimintaan tutustuttuamme siirryimme lounaalle ja sen jälkeen Rolls-Roycen Turun tuotekehityskeskukseen. Rolls-Royce R&D Centre on paikka, jossa keskitytään etäoperoituihin ja autonomisiin aluksiin.

Rolls-Roycellä meidät ottivat vastaan Head of External Funding Mervi Pitkänen ja Technical Sales Support Engineer Juha Pennanen.

Rolls-Royce (RR) valitsi tuotekehityksensä paikaksi Turun, koska siellä moni asia osuu kohdalleen. Ensinnäkin Turun alueella on paljon soveltuvaa osaamista. Toiseksi FITecillä, joka on teknillisten yliopistojen, Teknologiateollisuuden ja Tekniikan akateemisten yhteenliittymä, on Lounais-Suomessa hanke, jonka tavoitteena on korjata alueen diplomi-

insinöörivajetta. Lisäksi Turun alueella on ammattikorkeakoulu ja yliopisto. Valinnassa painoi myös se, että Suomessa teollisuudella on hyvät suhteet viranomaisiin ja Trafiin.

Tutkimuskeskus on perustettu Turkuun jo vuonna 2017, mutta viralliset avajaiset olivat tämän vuoden tammikuussa. Rolls-Royce on laajentunut Turussa voimakkaasti. Rolls-Royce on ilmoittanut käyttävänsä etäoperoitujen ja autonomisten alusten tuotekehitykseen maailmanlaajuisesti yli 200 M£ tulevien vuosien aikana.

Rolls-Roycella on yhteistyössä eri ekosysteemien kanssa mm. OneSea ekosysteemi ja Chinese Alliance for Autonomous Ships, sekä tekee yhteistyötä mm. Googlen ja ESA:n kanssa.

Turussa kehitettävien kauko-ohjattavien järjestelmien kehitystyössä tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat mm. kyberturvallisuus, tietoliikenne, tilannetietoisuus, kunnonvalvonta ja merenkulun turvallisuus sekä etäoperointijärjestelmien kehitys.

Merenkulun automaatioon kuuluu IA-järjestelmä (Intelligent Awareness). Järjestelmään kuuluvia laitteita ovat mm. tutka, kamera, jonka linssi pyörii sekä pysty- että vaaka-akselin suhteen, lämpökamera ja laseretäisyysmittauslaite.

IA-järjestelmä tietää, missä ollaan kartalla, sekä mitä muuta on lähettyvillä – esimerkiksi se tunnistaa lähettyvillä olevan aluksen. Järjestelmässä on koneoppimista, jonka avulla järjestelmää opetetaan tunnistamaan alukset. IA-järjestelmä on jo kaupallisessa käytössä.

Autonomisiin aluksiin liittyvää teknologiaa on jo olemassa. Tällä hetkellä menossa on teknologian standardointi, esimerkkinä serveri: kuinka paljon sen pitää kestää mm. tärinää ja kosteutta. Lisäksi järjestelmien tuottamien tietojen käsittelyä kehitetään voimakkaasti.

Ensimmäinen askel autonomisiin laivoihin on IA-järjestelmä, jonka avulla saadaan tietoon laivaan ja sen ympäristöön liittyvät asiat. IA-järjestelmä mahdollistaa alusten etäoperoinnin.

Etäoperoitaviin aluksiin siirryttäessä ensimmäinen tavoite on 1 kauko-ohjattava alus ohjaajaa kohti. Kun autonomiset alukset ovat käytössä, ohjaajaa kohti voi olla jopa 5 alusta, koska ohjaajan täytyy puuttua laivan kulkuun vain erikoistilanteissa.

Turun Rolls-Roycella sijaitsee mielenkiintoinen esittelytila. Siellä näkee mm. laitteita, joita IA-järjestelmässä käytetään. Siellä on myös etäoperointiasema, siihen liittyvät ohjauslaitteet ja näytöistä koottu näkymä, jonka kapteeni näkee ohjatessaan alusta etäohjauksella. Kapteenin työpisteeseen oli liitetty muitakin ominaisuuksia – tuoli mm. tärisee, kun laiva liikkuu.

Rolls-Roycen kiinnostavan esittelyn jälkeen olikin aika suunnistaa kotia kohti.

Kirjoittaja: TiESin jäsen Tiina Aaltonen

Visit to Evergreen Farm

Visit to Evergreen Farm to taste strawberries

14 members of TiES visited Evergreen Farm, Tampere Lielahti.
At this time there were also members outside from TAMK.

Evergreen Farm Oy is an agricultural technology company that produces the most advanced and efficient climate-controlled vertical farming system, known as the Direct Feed Vertical Hydroponic (DFVH) system.
They offer a reliable year-round output, as well as the ability to produce in-demand non-native vegetables at extremely affordable prices.
Their DFVH (Direct Feed Vertical Hydroponic) system is not only cost-effective, saves land area and manpower, but also maximizes production and improves produce quality.
The mission of Evergreen Farm Oy is to fundamentally transform agriculture by implementing the technologically advanced DFVH system throughout the world. Thus, improving crop production while encouraging responsible, innovative farming methods that protect the environment and educate the community.
www.evergreenfarm.eu

The founder of Evergreen Farm Ami Amirlatifi was also speaking at TAMK’s IoT-seminar 19.4.2018

Thank You , Ali

Vierailu Nokeval Oy:llä

10 TiESiläistä vieraili Nokeval Oy:llä.
Nokeval on kotimainen, vuonna 1980 perustettu perheyritys. Erikoisosaamista ovat lämpötilamittaukset. Nokeval tarjoaa laajan valikoiman tuotteita ja palveluita lämpötilan, kosteuden ja ympäristösuureiden mittauksiin, sulan metallin lämpötilamittauksista aina pintahygieniamittauksiin saakka. Tuoteryhmiin kuuluvat langattomat lähettimet ja mittausjärjestelmät, langalliset lämpötilalähettimet, paneelimittarit, kenttänäytöt, infrapunakamerat ja -lämpötilalähettimet, signaalimuuntimet, galvaaniset erottimet ja lämpötila-anturit.
Nokeval panostaa vahvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen voidakseen jatkuvasti tarjota uusia kilpailukykyisiä tuotteita ja ratkaisuja. Hyvinä esimerkkeinä ovat OVA-palvelu, joustava ja monikäyttöinen internet-pohjainen tiedonkeruu- ja raportointipalvelu, joka hyödyntää koeteltua langatonta tekniikkaa, sekä uusi PM20-paneelimittari – maailman joustavin paneelimittarisarja.
Tätä suomalaista osaamista meille esittelivät Lari Maasalo, Aura Lehtonen ja Antti Järvinen

TiES helmikuun kuukausikokous

Aika ja paikka: kello 16-18. Otaniemi Open Innovation House, Maarintie 6 toinen kerros.

 

Yrjö Blåfield: Bluebiit ja kokemuksia yrittäjyydestä

 

Bluebiit (www.bluebiit.com) on suomalainen elektroniikkabrändi, jota kotimainen perheyhtiö, WellBiit Oy kehittää ja markkinoi Helsingin Lauttasaaressa. Bluebiit tuotevalikoimaan kuuluvat aktiivisuusrannekkeet, action kamerat, internet tabletit, näyttöjen nanopinnoitteet ja paljon muuta mielenkiintoista.

Yrityksen perustaja, sarjayrittäjä Yrjö Blåfield kertoo miten hommat hoituvat. Paikalla on myös EIT Digitalin aloittavia, nuoria yrittäjiä. Tilaisuus järjestetään yhdessä EIT Digitalin Helsinki noden kanssa. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa/tilata erikoistarjouksena joitakin Bluebiit tuotteita.

 

Ilmoittautuminen https://ties.fi/tapahtumakalenteri/

TiES vuosikokous

Maarintie 8, Otaniemi 2150 Espoo

TiES hallitus kutsuu yhdityksen sääntömääräiseen vuosikokouksen pidettäväksi Maarintie 8-talossa Espoon Otaniemessä.

 

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 10§ kohdan mukaiset seuraavat asiat:

• kokouksen avaaminen, laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen;

• valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi
ääntenlaskijaa.

• esitetään TiES:n vuosikertomus, erikoisalojen ryhmien ja alueellisten osastojen
vuosikertomukset sekä seuraa eri yhteisöissä edustaneiden henkilöiden selostukset
toiminnastaan

• esitetään TiES:n tilit ja toiminnantarkastajien lausunto

• vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille
tilivelvollisille

• käsitellään muut vuosikokoukselle esitetyt asiat.

 

Noin kello 17 alkaen paneudumme suurta luotettavuutta edellyttävän avaruuselektroniikan kehitykseen ja suomalaisen satelliittiliiketoiminnan kasvaviin näkymiin professori Jaan Praksin johdattelemana:

Elektroniikan kehitys on mullistanut avaruustekniikan

 

Kokoustarjoilujen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan seuraavan linkin kautta:

https://ties.fi/tapahtumakalenteri/

Vierailu Kyrel Oy:llä

Joukko Tiesiläisiä, 12 henkeä, vieraili Kyrel Oy:llä keskiviikkona 13.12.2017. Isäntänä toimi insinööri Ville Salomäki. Pääsimme tutustumaan Kyrelin nykyiseen toimintaan.

Kyrel tarjoaa nykyaikaista, osaavaa ja kilpailukykyistä kotimaista elektroniikan, mekaniikan ja sähkömekaniikan kokoonpanopalvelua lähes 40 vuoden kokemuksella. Yli 60 asiakkasyrityksen joukossa on sekä suomalaisia että kansainvälisiä telekommunikaation, teollisuuselektroniikan, ajoneuvoelektroniikan, kulutuselektroniikan ja sairaalaelektroniikan yrityksiä.

Osaamisen ja kyvykkyyden ylläpitäminen ja kehittäminen jatkuvilla investoinneilla on yritykselle tärkeää. He ovat investoineet tuotantolaitteisiin ja tietojärjestelmiin miljoonia euroja viime vuosien aikana ja ovat asiakkaspalautteen mukaan toimialan kärjessä vähintään Suomen mittakaavassa.

Valmistuksessa on hyvin erilaisia tuotteita, haastavasta miniatyyrielektroniikasta monimutkaisiin sähkömekaanisiin kokoonpanoihin ja järjestelmiin saakka. Asiakkaiden tarpeiden mukaisesti tehdään tuotteita piirilevyjen koneladonnasta asiakaspakattuihin tuotteisiin saakka, ja toimitetaan tarvittaessa tuotteet asiakkaiden puolesta heidän asiakkailleen ympäri maailmaa.

170 työnkekijää tuottaa pääasiassa pieniä ja keskisuuria sarjoja, mutta pystyvät vastaamaan suurempiinkin haasteisiin sekä taloudellisesti että osaamisensa ja laitteistojensa puolesta. He tekevät myös protosarjojen valmistusta, joten sopivat sarjakoot ovat yhdestä kappaleesta ylöspäin.

Yritys on 30 vuoden aikana hankkinut suuren osan tarvitsemastaan materiaalista, ja tästä on syntynyt maailmanlaajuinen toimittajaverkosto ja siihen liittyvä osaaminen on heidän asiakkaidenkin käytössä. Toiminnanohjausjärjestelmään kuuluu myös EDI-yhteydet ja extranet-sovellukset sekä toimittajille että asiakkaille. Noin 4000 neliömetrin tuotantotilat ovat nykyaikaiset, elektroniikkatuotantoon alunperin rakennetut tilat ilmastointeineen, kosteuskontrollointeineen ja ESD-varusteluineen.
href=”http://ties.fi/wordpress/wp-content/uploads/2017/12/Kyrel.jpg”>

Tätä pidemmälle emme kameroitamme voineet viedä.

Kiitos Kyrelin väelle ja hyvää joulua !

TiES vaalikokous 18.12.2017 klo 18

TiES hallitus kutsuu sääntömääräiseen vaalikokouksen pidettäväksi STEK-talolla Lauttasaaressa.

Särkiniementie 3, Lauttasaari, 00210 Helsinki

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset vaalikokousasiat:

  • toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio
  • hallitus vuodelle 2018
  • toiminnantarkastajat
  • jäsenmaksujen suuruus

hallitus

Ilmoittautuminen http://ties.fi/tapahtumakalenteri/

Lisätietoja kokouksesta antaa toiminnanjohtaja Esa A. Häkkinen.

Vierailu Konecranesilla Tampereella

TiES;n väki kävi tutustumassa Konecranesin Agilon automaattivarastojen kehitykseen ja tuotantoon 15.11.2017.
Paikalla oli 9 TiESiläistä pääosin Tampereen ammattikorkeakoulun tietotekniikan koulutusohjelmasta; opettajia ja opiskelijoita.

Kohti älykkäitä materiaalivirtoja

Agilon® vapauttaa aikaa tietojen käsittelystä ja tavaroiden noutamisesta, sillä järjestelmän robotti tuo tavarat suoraan käyttöpisteelle käyttäjän luo. Tieto jaetaan reaaliajassa toimitusketjussa sitä tarvitseville. Runsaasti palkintoja kerännyt Agilon tuo teollisen internetin materiaalilogistiikkaan, minkä myötä käyttäjä näkee ajantasaiset tiedot tavaroista kuvineen missä tahansa, vaikka tabletilta.

Agilon käsittelee monenlaisia laatikoita tulitikkuaskin kokoisesta muuttolaatikon kokoiseen, kuten pahvilaatikoita, joissa tavarat on toimitettu. Käyttäjän ottaessa esimerkiksi laatikosta pultin, Agilon laskee painon perusteella jäljellä olevan määrän ja kutsuu tarvittaessa automaattisesti lisää tavaraa. Näin tiedot pysyvät ajan tasalla ja oikeat tavarat löytävät tiensä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, mikä auttaa parantamaan tuottavuutta.

Agilon on saatavilla palveluna kiinteällä kuukausimaksulla, joka sisältää laitteen lisäksi huollot ja korjaukset, etävalvonnan ja -tuen sekä ohjelmistopäivitykset. Tarvitset siis vain soveltuvan tilan, maadoitetun pistorasian ja nettiyhteyden. Laitteen kokoa ja käyttöpisteiden paikkaa sekä määrää on mahdollista muuttaa joustavasti tarpeidesi muuttuessa. Agilon ei tuo vain joustavuutta materiaalivirtoihin, vaan on itsekin joustava.Esittelijöinä olivat
Teemu Karimerto ja Riku Lammintausta.

Konecranesiin voi tutustua tätäkin kautta
Mikäli suinkin on kiinnostusta päästä vielä vähän enemmän kokeilemaan ja/tai kehittämään, niin tarjolla olisi: https://www.facebook.com/events/360690021040492

Tietoa saa toki levittää laajemmallekin 😊