Etusivu

TiES - Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura > Ajankohtaista

Tapahtuneita

TAMKin IoT seminaari 13.-14.3.2019

Neljännen kerran järjestettävä IoT-seminaari

https://iotseminaari.fi/#info

Digiruokaa – Elinvoimaa uudentyyppisistä ruokapalveluista

TiES:n jäsenillä oli mielenkiintoinen yritysvierailu VTT:lle torstaina 11.10.2018

Paikalle oli saapunut toistakymmentä yhdistyksen jäsentä osanottajamäärän rajoituksen takia. VTT:n elintarviketutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund ja tutkija Nesli Sözer kertoivat kuinka VTT on kehittänyt Vital Selfie -projektissa ruokaan ja syömiseen liittyviä tuotteita ja palveluja, joissa hyödynnetään uusimpia teknologioita ja käytäntöjä. Projekti tukee kotimaista elintarviketeollisuutta, joka tähtää vientiin erilaisille kuluttajaryhmille kohdennetuilla, hyvinvointia tukevilla ratkaisuilla. Saimme nähdä ja kuulla kuinka digitalisaatio tulee muuttamaan ruoan tuotantoa, jakeluketjuja sekä ruokailutapoja ja syömistämme.

Kuluttaja on ruokakaupassa, välipala-automaatilla ja kahviloissa usein haasteellisten valintojen edessä, hänellä on halua ja tietoakin valita ravitsemuksellisesti tasapainoisia tuotteita, mutta usein koriin tai tarjottimelle päätyy jotain muuta. Erityisesti, kun kuluttaja etsii ruokaa ja naposteltavaa helposti ja nopeasti, ruoan terveellisyys ei tarjonnan tai valintatilanteen vuoksi ole toivotulla tasolla.

Samalla kun maapallon väestömäärä kasvaa räjähdysmäisesti 7,4 miljardista 11,2 miljardiin vuoteen 2050 mennessä, on ruoan tuotanto haasteiden edessä. Saimme kuulla kuinka Food Economy 4.0 ohjelma mahdollistaa kasvaneen väestömäärän tarpeet. Tosin jäimme odottamaan seuraavaan kertaan, jotta saisimme maistella 3D- tulostettuja leivonnaisia. Lisää infoa linkeistä: https://www.vtt.fi/medialle/uutiset/kuluttajille-elinvoimaa-uudentyyppisist%C3%A4-ruokapalveluista, sekä https://www.aniwaa.com/food-3d-printers/#Pros_and_cons_of_food_3D_printing
Tästä linkistä lisää tietoa ruokaprinttereistä. Halvimman saa 300€:lla. Osassa on 2 suutinta. Jossakin paistinlevy. Tulostettava aine on usein suklaata tai sopivan paksuista pastaa tms.

By JEM/ETH

Nesli Sözer esittelee digipaistosta

Smart food system_Nordlund and Sözer_VTT_11.10.2018

TiES lokakuun Jäsenkirje

Tulevaisuuden ruoka-automaatti – kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elinvoimaa.

VTT on kehittänyt Vital Selfie -projektissa ruokaan ja syömiseen liittyviä tuotteita ja palveluja, joissa hyödynnetään uusimpia teknologioita ja käytäntöjä. Tule tutustumaan tulevaisuuden ruoka-automaattiin! Katso lisää linkistä https://www.vtt.fi/medialle/ . Aika ja paikka: VTT, Tietotie 2, Otaniemi, Espoo, torstaina 11.10.2018 kello 16 – 18. Ilmoittautumiset 10.11 mennessä.

Nokia-puhelimien uusi tuleminen – HMD Global Oy ja TiES Vaalikokous

Kohta kaksi vuotta täyttävä HMD Global on lyhyessä ajassa saanut vahvan jalansijan kännyköiden kovasti kilpailluilla maailman markkinoilla. Yrityksen markkinointijohtaja Pekka Rantala kertoo menestyksen taustoista. www.hmdglobal.com . Tilaisuus järjestetään Euroopan Teknologiainstituutin (EIT) kanssa. Odotamme tilaisuuden herättävän suurta kiinnostusta, joten kannattaa ilmoittautua ensi tilassa. Aika ja paikka: Tiistai 20.11.2018 klo 16:30 -18:00. OIH (Open Innovation House, 2. kerros), Maarintie 6, Otaniemi, Espoo

TiES Vaalikokous pidetään samassa paikassa alkaen kello 18.

Kokouksessa käsitellään seuran säännöissä vaalikokoukselle määrätyt asiat. Ilmoittautumiset molempiin tilaisuuksiin 18.11 mennessä.

TiES Robottipaja.

Cam Jam Edukit 3 robotin kokoaminen on saanut kohtuullisen hyvän vastaanoton. Kaksitoista henkilöä on jo ilmoittautunut mukaan. Muutamalle olisi vielä paikka vapaana. Pääkaupunkiseudulla tullaan järjestämään yhteinen kokoamistilaisuus. Ajankohta on vielä avoin. Sovitellaan osallistujille mahdollisimman sopivaksi. Mukaan pääsee vielä ilmoittautumalla Robottipajan vetäjälle Outi Raskille outi.rask@tamk.fi viimeistään 15.10.2018 mennessä.

Metsänkorjuurobotti-projektin esittely

Maanantaina 22.10.2018 , klo 17-19.30 Tampereen ammattikorkeakoulun salissa D1-02, Teiskontie 33. Kehittämispäällikkö Markku Oikarainen esittelee TAMKin projekteja – autonominen metsäkone – virtuaalimetsä – sekä muutamaa muuta projektia, jos saa asiakkaalta siihen luvan. TAMKissa on keksijän, Tuomo Raamin kanssa visioitu tulevaisuuden puutavaran korjuutapaa metsässä. Ilmoittautumiset 19.10 mennessä

Vierailu Glaston Oy:lle

Keskiviikkona 7.11.2018 klo 14.00-16.00, Vehmaistenkatu 5, Tampere.
Glaston Oyj Abp on suomalainen lasinjalostusteknologiayhtiö, joka toimittaa lasinjalostuksen lämpökäsittelykoneita, huolto- ja päivityspalveluita, työkaluja sekä asiantuntijapalveluita. https://www.glaston.net . Ilmoittautumiset 31.10 mennessä

Uusi toiminnanjohtaja

Seuran toiminnanjohtajan Vilho Mäkelän ilmoitettua eroavansa tehtävästä hallitus valitsi uudeksi toiminnanjohtajaksi 2.10 alkaen Jouko Mäkisen.

Jäsenhankinta.

Seuran hallitus päätti 2.10, että loppuvuodesta seuraan liittyviltä ei peritä 2018 jäsenmaksua. Seura on painattanut käteviä esitteitä, joita toivomme jaettavan potentiaalisille uusille jäsenille. Niitä voi pyytää toiminnanjohtaja Jouko Mäkiseltä

Nokia-puhelimien uusi tuleminen – HMD Global Oy ja TiES Vaalikokous 20.11.2018

Nokia-puhelimien uusi tuleminenHMD Global Oy ja TiES Vaalikokous. Kohta kaksi vuotta täyttävä HMD Global on lyhyessä ajassa saanut vahvan jalansijan kännyköiden kovasti kilpailluilla maailman markkinoilla. Yrityksen markkinointijohtaja Pekka Rantala kertoo menestyksen taustoista. www.hmdglobal.com . Tilaisuus järjestetään Euroopan Teknologiainstituutin (EIT) kanssa. Odotamme tilaisuuden herättävän suurta kiinnostusta, joten kannattaa ilmoittautua ensi tilassa. Aika ja paikka: Tiistai 20.11.2018 klo 16:30 -18:00. OIH (Open Innovation House, 2. kerros), Maarintie 6, Otaniemi, Espoo

TiES Vaalikokous pidetään samassa paikassa alkaen kello 18. Kokouksessa käsitellään seuran säännöissä vaalikokoukselle määrätyt asiat. Ilmoittautumiset molempiin tilaisuuksiin 18.11 mennessä.

Tervetuloa molempiin tilaisuuksiin!

Ilmoittaudu tapahtumakalenterin kautta!

Planmecan ekskursio 11.9.2018

Tietotekniikan ja Elektroniikan Seuran jäsenillä oli mahdollisuus päästä vierailemaan yhdessä suomalaisen huipputeknologian yrityksessä Planmeca Oy:llä 11.9.2018. Seuran jäseniä oli tullut Planmecan Herttoniemen pääkonttoriin ja tehtaille lähes kolmekymmentä seuran jäsentä. Meidän Isäntänä toimi yhtiön teknologiajohtaja Vesa Varjonen ja tehdasesittelyn suoritti tuotantojohtaja Kai Mäenpää. Planmecan päätuotteet ovat hammashoitoalan tuotteet aina hoitotuoleista, ja instrumenteista alkaen aina hammaslääketieteen 2D ja 3D-kuvauksiin ja hammasimplanttien valmistukseen yhtiön omilla laitteilla ja ohjelmistoilla. Yhtiöllä on maailmanlaajuisesti 2700 työntekijää ja yhtiö on vahvasti vientiin suuntautunut. Koska Planmeca on panostanut voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehittelyyn on sen R&D osuus liikevaihdosta n 10%. Myös alan patentteja yhtiöllä on jo yli 400. TiES seura kiittää Planmecaa hienosta ja laadukkaasta vierailusta ja järjestelyistä. Seuramme puheenjohtaja Yrjö Neuvo luovutti teknologiajohtaja Vesa Varjoselle sekä uudelle jäsenelle Pekka Strömmerille Bit Bang- kirjat.

Liite kuva

Planmecan esittely / Varjonen

kts

Linkki Planmecan esittelymateriaaliin:

 

 

 

https://files.acrobat.com/a/preview/bf899eb2-8671-405c-a4c3-05c4ae7be10f

Sähkölentokoneen esittely

Malmin lentoasemalla järjestettiin keskiviikkona 8.8.2018 TiES:n jäsenille Suomen ensimmäisen sähkömoottorilentokoneen esittely.


Kesän jatkuessa aurinkoisena ja lähes helteisenä, Malmin lentoaseman kahvila & ravintola Check-Inniin oli kokoontunut lähes kolmekymmentä seuramme jäsentä kuulemaan ja näkemään Suomen ensimmäisen sähkömoottorilentokoneen esittelyä. Tilaisuuden isäntinä toimivat Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen Timo Kasurinen ja Jussi Frisk. Kahvitarjoilun aikana Timo Kasurinen esitteli juuri maahantuodun Pipistrel Alpha Electro -ultrakevyen sähkömoottorilentokoneen ominaisuuksia. Esittelyn aikana tuli runsaasti kysymyksiä niin akkujen riittävyydestä kuin myös sähkömoottorin tehosta (Emrax 50 kW, nestejäähdytys) ja ultrakevyen sähkömoottorilentokoneen liito-ominaisuuksista (liitoluku 15). Pipistrel Alphan siipien kärkiväli on 10,5 m ja koneen tyhjäpaino on 378kg ja mukaan voi tulla yksi matkustaja. (Suomessa tosin ei vielä.) Laskun aikana kiinteälapainen potkuri lataa jarrutuksessa on noin 1kW:n teholla akkuja. Pipistrel Alphan akusto (21 kWh) riittää noin tunnin lentoon. Varmuuden vuoksi akustoa ei käytetä loppuun. Erään matkan jälkeen lentoaikaa oli jäänyt jäljelle vielä 17 min. Kahvitilaisuuden jälkeen seuran pj. Yrjö Neuvo kiitti esitelmöitsijöitä Timo Kasurista ja Jussi Friskiä ja antoi heille muistoksi WellBiit Oy / Bluebiitin PowerCard-varavirtalähteet.

Kahvilasta siirryimme Pipistrel Alpha Electron esittelyyn kentälle. Lentoesityksen suoritti Timo Kasurinen. Ohilentävästä koneesta kuului vain potkurin hiljainen ääni. Kone on mm. transponderoitu, siinä on koko koneen matkustajineen alas tuova heittorakettipelastusvarjo ja sen suurin sallittu nopeus on 250 km/h. Potkurin etureunassa on vaihdettavissa oleva suojateippi. Käsi kesti kohtuudella harjattoman tahtimoottorin lennonjälkeisen lämpötilan (noin 55 oC). Keskusteluissa pulpahti esiin monia mielenkiintoisia ideoita. Luvassa on, että kun tyyppikelpuutus on saatu, niin seuran jäsenet päässevät ilmasta käsin kokemaan sähköisen ilmailun tulevaisuutta. Yhdistykseltä saa ostaa 12 kerran lentolippuja.


teksti: Jouko Mäkinen, Esa T Häkkinen, kuvat: JM, ETH ja Kalevi Rantala

Syksyn 2018 tapahtumia Tampereella

Suunnitteilla ainakin Glaston Oy ja Fastems Oy.
Yksi vierailu kerran kaudessa, tiedot tulevat TiESin sivuille

Turun ekskursio 4.6.2018

TiES:n matka Turkuun 4.6.2018

TiES teki kesäkuun alussa matkan Turkuun Telestelle ja Rolls-Roycelle. Matkapäivä oli sopivan viileä päivä edellisten päivien helteiden jälkeen.

Telesteä esitteli Operations, Logistics & Sourcing -osaston johtaja Markus Mattila.

Teleste on aloittanut toimintansa 1954 Turussa. Yhtiö kehittää ja tarjoaa video- ja laajakaistateknologioita sekä niihin liittyviä palveluita. Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli 235 M€ ja sen palveluksessa on yli 1400 henkilöä. Henkilöstöä on Suomessa noin 500, Saksassa noin 500, Iso-Britanniassa noin 100 ja muut ovat eri paikoissa ympäri maailmaa. Yhtiön tuotanto on keskittynyt neljään paikkaan: Littoisissa työskentelee noin 200 henkeä, Forssassa noin 25 henkeä, Suzhoussa Kiinassa noin 20 henkeä ja Herstalissa Belgiassa noin 20 henkeä. Lisäksi Telestellä on toimistoja ympäri maailmaa yhteensä parissakymmenessä paikassa.

Yhtiön tuotteista 95 % menee vientiin ja asiakkaina ovat käytännössä maailman suurimmat teleoperaattorit. Euroopassa Telesten markkinaosuus on 30 … 35 %. Yksittäisten laitteiden lisäksi Teleste toimittaa mm. turvallisuusjärjestelmiä. Esimerkiksi Pariisin poliisilla on Telesten videoturvallisuusjärjestelmä.

Tällä hetkellä elektroniikan komponenttien toimitusajat pitkät, yli puoli vuotta, osalla jopa yli vuosi. Tästä seuraa, että komponenttitarpeen ennakointi on tehtävä noin 1 ½ vuotta aikaisemmin. Tuotteissa komponenttimäärä pyritään pitämään kohtuullisena, joten on tietyt komponentit, joita käytetään.

Telesten lähtökohtana on ”Mitä asiakas tarvitsee?”. Yhtiön toiminta on suunniteltu siten, että tuotanto toimii tehokkaasti ja jouheasti. Muu toiminta on suunniteltu siten, että se tukee tuotantoa.

Yhtiön periaatteena on myös jatkuvan parantamisen metodi eli toimintaa kehitetään koko ajan eteenpäin. Kehittämisen keskiössä on läpimenoaika. Kun tätä seurataan, kustannustehokkuus ja laatu nousevat esiin asioiksi, joita on parannettava jatkuvasti.

Telesten vahvuuksiin kuuluu mm. se, että Teleste on monessa asiassa mukana ensimmäisten joukossa. Myös toimitusajan lyhyys on tärkeä kilpailutekijä. Telesten toimitusaika on päiviä, kun esimerkiksi Kiinasta tuote matkaa laivarahtina 8 viikkoa.

Tehdaskierroksella näimme paikan päällä, miten tehdas on järjestetty. Tuotannossa on käytössä solut, joissa mieluiten on 1 tai 2 ihmistä kussakin.

Telestellä tilauskoot ovat pieniä, keskimäärin 7 samanlaista tuotetta/tilaus. Niinpä vain 3 % tuotteista tehdään valmiiksi odottamaan tilausta ja 97 % tuotteista tehdään vasta, kun tilaus on saatu. Tuotteet tehdään silloin alusta alkaen eli piirilevyjen ladonnasta lähtien. Kun tuotteita tehdään pienissä erissä, ihmiset ovat joustavampia kuin täysiautomaattilinja. Ihmiset siirtyvät tuoteperheestä toiseen kahdessa tunnissa, täysiautomaattilinjan muuttaminen tuoteperheestä toiseen kestää huomattavasti pitempään koneiden uudelleenohjelmoinnin yms. takia.

Koska tuotantotiloissa tehdään elektroniikkatuotteita, tuotantotiloissa on ilmankostutusjärjestelmä, jotta kuivina talvikuukausina kosteusprosentti saadaan sopivaksi. Toisaalta komponenttien säilytystilassa on ilman kuivaus, jotta komponenttien säilytystila on kuiva.

Telesten mielenkiintoiseen toimintaan tutustuttuamme siirryimme lounaalle ja sen jälkeen Rolls-Roycen Turun tuotekehityskeskukseen. Rolls-Royce R&D Centre on paikka, jossa keskitytään etäoperoituihin ja autonomisiin aluksiin.

Rolls-Roycellä meidät ottivat vastaan Head of External Funding Mervi Pitkänen ja Technical Sales Support Engineer Juha Pennanen.

Rolls-Royce (RR) valitsi tuotekehityksensä paikaksi Turun, koska siellä moni asia osuu kohdalleen. Ensinnäkin Turun alueella on paljon soveltuvaa osaamista. Toiseksi FITecillä, joka on teknillisten yliopistojen, Teknologiateollisuuden ja Tekniikan akateemisten yhteenliittymä, on Lounais-Suomessa hanke, jonka tavoitteena on korjata alueen diplomi-

insinöörivajetta. Lisäksi Turun alueella on ammattikorkeakoulu ja yliopisto. Valinnassa painoi myös se, että Suomessa teollisuudella on hyvät suhteet viranomaisiin ja Trafiin.

Tutkimuskeskus on perustettu Turkuun jo vuonna 2017, mutta viralliset avajaiset olivat tämän vuoden tammikuussa. Rolls-Royce on laajentunut Turussa voimakkaasti. Rolls-Royce on ilmoittanut käyttävänsä etäoperoitujen ja autonomisten alusten tuotekehitykseen maailmanlaajuisesti yli 200 M£ tulevien vuosien aikana.

Rolls-Roycella on yhteistyössä eri ekosysteemien kanssa mm. OneSea ekosysteemi ja Chinese Alliance for Autonomous Ships, sekä tekee yhteistyötä mm. Googlen ja ESA:n kanssa.

Turussa kehitettävien kauko-ohjattavien järjestelmien kehitystyössä tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat mm. kyberturvallisuus, tietoliikenne, tilannetietoisuus, kunnonvalvonta ja merenkulun turvallisuus sekä etäoperointijärjestelmien kehitys.

Merenkulun automaatioon kuuluu IA-järjestelmä (Intelligent Awareness). Järjestelmään kuuluvia laitteita ovat mm. tutka, kamera, jonka linssi pyörii sekä pysty- että vaaka-akselin suhteen, lämpökamera ja laseretäisyysmittauslaite.

IA-järjestelmä tietää, missä ollaan kartalla, sekä mitä muuta on lähettyvillä – esimerkiksi se tunnistaa lähettyvillä olevan aluksen. Järjestelmässä on koneoppimista, jonka avulla järjestelmää opetetaan tunnistamaan alukset. IA-järjestelmä on jo kaupallisessa käytössä.

Autonomisiin aluksiin liittyvää teknologiaa on jo olemassa. Tällä hetkellä menossa on teknologian standardointi, esimerkkinä serveri: kuinka paljon sen pitää kestää mm. tärinää ja kosteutta. Lisäksi järjestelmien tuottamien tietojen käsittelyä kehitetään voimakkaasti.

Ensimmäinen askel autonomisiin laivoihin on IA-järjestelmä, jonka avulla saadaan tietoon laivaan ja sen ympäristöön liittyvät asiat. IA-järjestelmä mahdollistaa alusten etäoperoinnin.

Etäoperoitaviin aluksiin siirryttäessä ensimmäinen tavoite on 1 kauko-ohjattava alus ohjaajaa kohti. Kun autonomiset alukset ovat käytössä, ohjaajaa kohti voi olla jopa 5 alusta, koska ohjaajan täytyy puuttua laivan kulkuun vain erikoistilanteissa.

Turun Rolls-Roycella sijaitsee mielenkiintoinen esittelytila. Siellä näkee mm. laitteita, joita IA-järjestelmässä käytetään. Siellä on myös etäoperointiasema, siihen liittyvät ohjauslaitteet ja näytöistä koottu näkymä, jonka kapteeni näkee ohjatessaan alusta etäohjauksella. Kapteenin työpisteeseen oli liitetty muitakin ominaisuuksia – tuoli mm. tärisee, kun laiva liikkuu.

Rolls-Roycen kiinnostavan esittelyn jälkeen olikin aika suunnistaa kotia kohti.

Kirjoittaja: TiESin jäsen Tiina Aaltonen

Visit to Evergreen Farm

Visit to Evergreen Farm to taste strawberries

14 members of TiES visited Evergreen Farm, Tampere Lielahti.
At this time there were also members outside from TAMK.

Evergreen Farm Oy is an agricultural technology company that produces the most advanced and efficient climate-controlled vertical farming system, known as the Direct Feed Vertical Hydroponic (DFVH) system.
They offer a reliable year-round output, as well as the ability to produce in-demand non-native vegetables at extremely affordable prices.
Their DFVH (Direct Feed Vertical Hydroponic) system is not only cost-effective, saves land area and manpower, but also maximizes production and improves produce quality.
The mission of Evergreen Farm Oy is to fundamentally transform agriculture by implementing the technologically advanced DFVH system throughout the world. Thus, improving crop production while encouraging responsible, innovative farming methods that protect the environment and educate the community.
www.evergreenfarm.eu

The founder of Evergreen Farm Ami Amirlatifi was also speaking at TAMK’s IoT-seminar 19.4.2018

Thank You , Ali

Vierailu Nokeval Oy:llä

10 TiESiläistä vieraili Nokeval Oy:llä.
Nokeval on kotimainen, vuonna 1980 perustettu perheyritys. Erikoisosaamista ovat lämpötilamittaukset. Nokeval tarjoaa laajan valikoiman tuotteita ja palveluita lämpötilan, kosteuden ja ympäristösuureiden mittauksiin, sulan metallin lämpötilamittauksista aina pintahygieniamittauksiin saakka. Tuoteryhmiin kuuluvat langattomat lähettimet ja mittausjärjestelmät, langalliset lämpötilalähettimet, paneelimittarit, kenttänäytöt, infrapunakamerat ja -lämpötilalähettimet, signaalimuuntimet, galvaaniset erottimet ja lämpötila-anturit.
Nokeval panostaa vahvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen voidakseen jatkuvasti tarjota uusia kilpailukykyisiä tuotteita ja ratkaisuja. Hyvinä esimerkkeinä ovat OVA-palvelu, joustava ja monikäyttöinen internet-pohjainen tiedonkeruu- ja raportointipalvelu, joka hyödyntää koeteltua langatonta tekniikkaa, sekä uusi PM20-paneelimittari – maailman joustavin paneelimittarisarja.
Tätä suomalaista osaamista meille esittelivät Lari Maasalo, Aura Lehtonen ja Antti Järvinen