Etusivu

TiES - Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura > Ajankohtaista

Tapahtuneita

TiESin vieralu Glaston OY:lle

TiES:n vierailu Glastonille 14.11.2018
TiES teki yritysvierailun marraskuun puolessa välissä Tampereella Glastonille, joka valmistaa lasinjalostuksen koneita ja linjoja. Toimintaa esittelemässä olivat HR-asiantuntija Milla Ruhtinas ja tuotantopäällikkö Mika Valkeaniemi.
Glastonilla on maailmanlaajuisesti noin 410 työntekijää, ja yhtiö on toimittanut toimintansa aikana noin 3000 konetta 90:een maahan. Pääkonttori on Helsingissä, kokoonpanotehtaat ovat Kiinassa ja Tampereella. Tampereella on myös suurin osa yhtiön toiminnoista kuten tuotekehitys, suunnittelu, tuotehallinta ja huoltopalvelut. Työntekijöitä Tampereella on noin 150. Yhtiöllä on myynti- ja huoltoyksiköitä eri puolilla maailmaa. Glastonin asiakkaat toimivat suuruusjärjestyksessä rakennusteollisuudessa, ajoneuvoteollisuudessa, aurinkoenergiateollisuudessa ja kalusteteollisuudessa.
Vuonna 2017 Glaston konsernin liikevaihto oli 110 M€. Kilpailijoita löytyy mm. Kiinasta: siellä on 2 isompaa kilpailijaa ja noin 100 pienempää. Muualla maailmassa kilpailijoita on noin viitisen kappaletta. Glaston on listattuna Helsingin pörssiin. Glastonin tulos painottuu usein vuoden viimeiseen neljännekseen, koska asiakkaiden investointipäätökset ajoittuvat kalenterivuoden mukaan. Myös loppuvuoteen ajoittuvat lasialan päätapahtumat ja niiden tuotelanseeraukset lisäävät kysyntää.
Aikanaan lasinjalostus lähti liikkeelle yhdestä patentista, jolla lasin karkaisuprosessissa uuniin saavutettiin oikea lämpötasapaino, mikä vaaditaan lasin optimaaliseen laatuun. Tätä ennen lasissa oli mm. optisia vääristymiä, jollaiset esimerkiksi auton laseissa voivat olla riski liikenteessä. Nykyään Glastonilla on hallussaan kaikki alan merkittävimmät patentit.
Vuonna 2007 Glaston terävöitti ydinosaamistaan: se lopetti lasinjalostuksen ja keskittyi lasinjalostuslinjojen valmistukseen. Lasinjalostus elää kuitenkin vahvana Tampereella – esimerkiksi Glastonin naapurissa sijaitsee Rakla Oy, joka jalostaa lasia.
Karkaistua tai laminoitua lasia käytetään, kun tavallinen lasi on särkyessään liian vaarallista. Esimerkiksi jos tavallinen lasi menee rikki, se menee isoiksi, teräviksi palasiksi, jotka saattavat viiltää ihmistä. Tästä syystä esimerkiksi parvekelaseissa ja auton tuulilaseissa käytetään käsiteltyä lasia: karkaistua tai laminoitua. Tavallisen lasin sijasta
käytetty karkaistu lasi on noin 5 kertaa vahvempaa kuin tavallinen lasi ja murenee rikkoutuessaan pieniksi pyöreäreunaisiksi palasiksi. Karkaistu lasi tehdään tavallisesta lasista ensin kuumentamalla lasi noin 650 asteeseen ja sen jälkeen jäähdyttämällä sen pinta nopeasti. Laminoidussa lasissa puolestaan on kaksi tai useampi tavallinen lasi päällekkäin ja niiden välissä muovikalvo. Ne kaikki on yhdistetty toisiinsa paineen ja lämmön avulla. Tästä syystä laminoitu lasi on sitkeä ja se on vaikea rikkoa ja hajotessaan lasi jää kalvoon kiinni.
Glastonin perusliiketoimintaa ovat lasin karkaisu- ja laminointilinjat sekä huolto-, varaosa ja koneiden päivityspalvelut. Glaston myös järjestää koulutusta koneen käyttäjille ja koneidensiirtoja. Tuotekehityksen painopisteitä ovat digitaaliset ratkaisut ja palvelut, automaatio, tekoälyn hyödyntäminen sekä erilaiset älylasiin liittyvät ratkaisut.
Koneiden ohjausjärjestelmät, automaatio ja ohjelmistopäivitykset sekä kehitys on Glastonin omissa käsissä. Glastonin päätuote on tasolasin jalostuskoneet, joilla voidaan käsitellä vain suoraa lasia. Niiden lisäksi Glaston valmistaa myös kaarevia laseja tekeviä tuotantolinjoja. Tasomaisen lasin koko voi olla jopa 3,3 m x 12 m, ja mikäli lasi on näin suuri, lasin paksuuden pitää olla vähintään 6 mm.
Tässä vaiheessa esitystä näimme upeita kuvia pilvenpiirtäjistä, joiden lasipintojen lasien käsittelyssä oli käytetty Glastonin koneita.
Tällä hetkellä tasolasin käyttö kasvaa 4 – 5 % ja laminoidun lasin käyttö 11 – 12 % vuodessa. Lasin kulutukseen vaikuttavat eri valtioiden säännökset, jotka ohjaavat lasinkulutusta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on tulossa uusia määräyksiä, joiden mukaan parveke- ja kattolasien pitää olla laminoituja, mikä lisää voimakkaasti laminoidun lasin kysyntää niillä markkinoilla. Vastaavat määräykset ovat jo voimassa Suomessa.
Pääsimme kiertämään tuotantotilat, joissa koneet ja linjat valmistetaan. Kokoonpanohalli on siisti, ja siellä on hyvät tilat tehdä töitä. Työntekijät tekevät töitä yhdessä vuorossa, ja osa asentajista on ollut yhtiössä töissä 40 vuotta. Nykyään työ on puhtaasti kokoonpanotyötä, ennen monet osat tehtiin alusta asti.
Kokoonpanohallissa projektinosat kerätään lavoille, joissa on projektin nimi. Osista 95 % tilataan tarpeen mukaan, 5 % pidetään jatkuvasti varastossa. Kokoonpanossa koneen runkoon kiinnitetään lämpövastukset, lämpötilan mittausanturit ja kiinnitetään sähkölaitteet.
Sen jälkeen on vielä vuorossa testaus, jossa tarkastetaan, että moduulit toimivat.
Karkaisukoneen lämmitysuunin tehtävänä on lämmittää lasi tasalämpöiseksi. Lämmitysvastukset ovat lohkoissa, ja lohkoja voidaan säätää yksilöllisesti. Yhden vastuksen teho on noin 20 kW, mutta vastuksia ei kuitenkaan yleensä lämmitetä täydellä teholla. Uunissa olevat puhaltimet kierrättävät ilmaa, jotta lämpötila on tasainen. Lämmitykseen menee aikaa noin 35 – 40 sekuntia lasin paksuusmillimetriä kohti, esimerkiksi 6 mm paksun lasin lämmittämiseen menee siis noin kaksi minuuttia.
Näimme esimerkkiuunin, jonka toimintaa esitellään asiakkaille. Siinä uunin lämpötila oli 670 astetta ja lasin lämpötila oli 638 astetta. Koneessa on skanneri, jolla piirretään lasin lämpökuva. Jos lasi ei ole joka paikasta yhtä lämmin, lämpövastuksien tehoa voidaan säätää lohkoittain, jotta saadaan tasainen lämpötila. Koneissa on mahdollista muuttaa asetuksia: koneen ostaja voi muuttaa lasin lämmitysaikoja ym.
Skannerit ovat lasin alapuolella. Käytössä skanneri pysyy paikallaan ja lasi liikkuu. Skannerin tarkkuus on 1 mm2 ja sen keila on tarpeeksi leveä, että se mittaa koko lasin leveyden.
Glaston ei siis tee eikä jalosta lasia vaan lasi eli raakalasi jalostetaan Glastonin koneissa. Raakalasin laadulla on erittäin suuri merkitys sille, millainen laatu lasilla on käsittelyn jälkeen.
Ennen lasin jalostamista lasi pitää esikäsitellä: lasissa pitää olla kaikki halutut reiät, reunahionnat ym. Lasille tulee myös koko ajan lisää erilaisia pinnoituksia: esimerkiksi pinnoitus, jotta lämpö ei pääse niin hyvin sisään taloon. Uudenlaiset pinnoitukset tuovat haastetta karkaisuun. Esikäsittelyt tehdään esikäsittelylinjalla, jollaisia Glaston ei valmista. Glastonin kone karkaisee valmiiksi esikäsitellyn lasin ja karkaistulle lasille ei voi enää tehdä mitään. Jos siihen esimerkiksi poraa reikää, lasi rikkoutuu.
Karkaisussa tarvitaan iso lämpötilaero lasin pintojen ja lasin sisäosan välille. Kun lasi tulee ulos uunista, sen pinta pitää jäähdyttää välittömästi, minkä takia jäähdytyksessä tarvitaan voimakkaat puhaltimet. Mitä ohuempi lasi on, sitä suurempi jäähdytys tarvitaan, jotta saadaan iso lämpötilaero lasin pintojen ja sisäosan välille ja lasi karkaistuu. Lasin jäähdytin on lähellä lasin pintaa, ja sen optimietäisyys on 8 mm. Jäähdytyksessä lasille annetaan paineisku, jotta lämpötila tippuu noin 60 – 70 astetta.
Jäähdytyksen aikana tasaiset lasiruudut liikkuvat: joko edestakaisin tai yhteen suuntaan telojen päällä, koska jos lasi ei liikkuisi, se painuisi notkolle jäähdytyksen aikana. Kun lasi kulkee telojen päällä, siihen jää jälki, mistä syystä karkaisussa lasiin jää aina jonkin verran aaltomaisuutta. Kuinka paljon aaltomaisuutta sallitaan – sen määrää standardi.
Kun tehdään taivutettua lasia esim. ajoneuvoteollisuuteen, tarvitaan muottikone, jossa lasi taipuu muotin päällä. Muottikoneessa raakalasi menee sisään uuniin, jossa se lämpiää. Uunissa ollessaan lämmin lasi taipuu painovoiman ansiosta muotin päälle.
Mikäli lasissa on vaikea muoto, lasi taivutetaan esimerkiksi kolmessa osassa. Kun lasi on lämmennyt uunissa, se taipuu muotin päälle. Kun lasi on taipunut, muotin päällä oleva lasi jatkaa matkaa linjalla ja sen saavuttaessa halutun kohdan, linjassa olevat mekaaniset ohjaimet liipaisevat muotissa olevat salvat. Silloin muotissa olevat halutut osat painuvat ja lasi pääsee taipumaan lisää alaspäin. Mikäli muoto on sellainen, että tarvitaan vielä kolmaskin taivutus, se tapahtuu samalla periaatteella, kun lasi jatkaa matkaansa linjalla.
Mikäli lasia pitää taivuttaa kahteen eri suuntaan, painovoimainen taivuttaminen ei onnistu. Silloin lasi prässätään kahden pinnan väliin.
Lasinjalostuskoneet on kytketty Glaston Insight -pilvipalveluun, joka mahdollistaa asiakkaalle tuotannon reaaliaikaisen raportoinnin sekä etätuen ja -palvelut.
Koneilla on yleensä 4 – 6 kuukauden toimitusaika. Peruskoneen toimitusaika on 5 kuukautta, mutta mikäli koneeseen tarvitaan erikoisratkaisuja, toimitusaika saattaa olla jopa 8 kuukautta.
Kun laite lähetetään matkaan, se pakataan Rust-X-muovikalvoon. Paketti on helppo tehdä ja sen jälkeen, kun Glaston otti kalvon käyttöön, kuljetuksen ongelmat hävisivät: kalvo estää ruostumisen ja myös hiekan kulkeutumisen koneeseen.
Kun kone asennetaan, testataan ja luovutetaan ostajalle, asennuksessa on paikalla Glastonin asennusvalvoja. Ostaja huolehtii paikalle asentajat, sähköasentajat ja muut työntekijät. Koneen kokoaminen, koulutus ja testiajot vievät tyypillisesti 6 – 8 viikkoa. Glaston tekee asiakkaalle myös valmiit reseptit asiakkaan yleisimpiä tuotteita varten.
Karkaisukoneella on pitkä käyttöikä, esimerkiksi 30 vuotta. Kuluvat osat voidaan vaihtaa tai korjata sekä konetta päivittää uusilla ominaisuuksilla.
Kuulimme myös mitä mieltä Glastonilla ollaan ammattiopistojen koulutusuudistuksesta harjoittelun kannalta: Harjoittelu on nykyään 10 viikkoa ja Glaston on tyytyväinen siihen, että ammattiopistolaisten harjoittelu on pidentynyt. Siinä ajassa näkee, millainen harjoittelija on, ja hyville harjoittelijoille voi tarjota kesätöitä. Ensimmäiseltä harjoittelujaksolta harjoittelijoille ei makseta palkkaa, mutta Glaston tarjoaa ruuan ja kahvit.
Tämän jälkeen olikin aika kiittää Glastonia mielenkiintoisesta esittelystä ja lähteä kotia kohti monta uutta asiaa oppineena.

Ällistyttävät robotit – päivitetty versio – Ilmoittaudu täältä suoraan

Ällistyttävät Robotit – kilpailu korkeakoulujen joukkueille
Yleiskuvaus – voit siirtyä suoraan myös

https://ties-demo.squarespace.com/robottikilpailu-saannot

Tehtävänä on tehdä robotti, joka tekee jotain mielenkiintoista. Mitä se tekee, on tekijöiden keksittävä. Tarkoitus on antaa luovuuden ja teknisten taitojen kukkia. Rajoituksia on annettu vähän ja vapautta paljon.
Kilpailu on tarkoitettu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Kilpailuryhmän jäsenten tulee olla oppilaitoksen opiskelijoita kilpailupäivänä. Ryhmän maksimikoko on 8 henkilöä. Samasta oppilaitoksesta saa osallistua kilpailuun useita joukkueita.
Kilpailu järjestetään Teknologia 19 -tapahtuman yhteydessä Messukeskuksessa 5.11.2019.
Kilpailun järjestää Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura yhteistyössä Mikrobitti-lehden ja Suomen Messujen kanssa. Kilpailun sääntöjä ja käytännön toteutusta voidaan hienosäätää. Otamme vastaan ehdotuksia parannuksiksi 15.1.2019 asti.
Robotti
1. Kilpaileva laite saa painaa korkeintaan 5 kg. Laite voi olla yksi robotti tai usean robotin parvi. Mikäli tehtävä edellyttää esineiden sijoittamista kilpailutilaan, nämä lasketaan mukaan enimmäispainoon. Jatkossa robotilla tarkoitetaan kilpailulaitteen aktiivisia osia riippumatta siitä, kuinka monta tällaista osaa siinä on.
2. Robotin pitää olla itsenäinen. Sitä ei saa ohjata ulkopuolelta. Ainoa poikkeus on pakollinen langaton ohjain, jolla kilpailusuoritus käynnistetään ja jolla robotin voi pysäyttää. Ohjaimella ei saa tehdä muita ohjauksia. Ohjainta ei lasketa kokonaispainoon mukaan.
3. Robotin pitää toimia siihen varastoidulla energialla. Robotin pitää kilpailutilanteessa olla päästötön.
4. Robotti saa kytkeytyä paikallisverkkoon, avata verkkoyhteyksiä ja hakea sieltä tietoa. Yhteyttä ei saa käyttää robotin liikkeiden ohjaukseen. Tarvittavat tiedot yhteyden luomiseen voidaan syöttää laitteeseen ennen kilpailun alkua. Yhteyden toimivuus on kilpailijoiden vastuulla.
5. Mikäli robotti koostuu monesta aktiivisesta osasta, nämä voivat kommunikoida keskenään laillisilla radiotaajuuksilla ja -protokollilla, äänillä, valolla ja eleillä. Äänet ja valot eivät saa aiheuttaa vaaraa yleisölle (voimakkaat äänet, liian tehokkaat laserit, epileptisen kohtauksen aiheuttava vilkkuminen tms.).
6. Robotissa tulee olla liikkuvia osia, vaikka itse runko ei liikkuisikaan.
7. Robotista tulee olla tehtynä yhdelle kalvolle tehty esittely tai noin minuutin mittainen video. Näitä käytetään voittajien esittelyyn kilpailun jälkeen kilpailusivustolla. Kilpailijat voivat käyttää niitä myös kilpailun yhteydessä robottien esittelyyn (katso Kilpailutila ja -tilanne, kohta 3).
Kilpailutila ja -tilanne
Suoritusta pitää pystyä seuraamaan kilpailutilassa. Suoritus videoidaan ja näytetään yleisölle myös näytöiltä.
1. Kilpailutila on kuutio, jonka jokainen sivu on 2 metriä. Lattia on tasainen ja mattamusta. Rajat on merkitty 5 cm leveällä valkoisella maalauksella tai teipillä, jossa merkinnän ulkoreuna merkitsee rajan. Seiniä ja kattoa ei ole merkitty. Robotin mikään osa ei saa ylittää rajoja.
2. Robotti sijoitetaan kilpailualueelle tekijöiden haluamalla tavalla.
3. Sijoittamisen jälkeen kilpailijat kertovat, mikä on robotin tehtävä.
4. Tuomarin luvan jälkeen robotti käynnistetään. Sillä on korkeintaan neljä minuuttia aikaa esittää ohjelmansa. Robotin tulee pysähtyä itsestään ohjelman päättyessä.
5. Ohjaimen pysäytysominaisuutta saa käyttää vain robotin vikaantuessa tai vaaratilanteessa; käyttö johtaa kilpailusuorituksen hylkäämiseen. Pysäytyksen toimivuus tulee esittää toimitsijoille ennen kilpailutapahtumaa käynnistämällä järjestelmä ja pysäyttämällä se satunnaiseen kohtaan.
6. Robotin sijoittaminen, tehtävän kuvaus, kilpailusuoritus ja robotin poistaminen kilpailutilasta saavat kestää korkeintaan kymmenen minuuttia. Tavoiteaika on tätä lyhyempi, kahdeksan minuuttia.

Edellä olevat kohdat ovat kaikki sellaisia, joissa noudattamatta jättäminen aiheuttaa suorituksen hylkäämisen.
Arvostelu
Seuraavia kohtia otetaan huomioon arvostelussa. Kohtien painoarvoja ei ole määritelty, vaan tuomarit tekevät kokonaisarvion robotin esityksen, performanssin, perusteella. Kaikkia arvosteltavia asioita ei tarvitse olla mukana esityksessä liikkumista lukuun ottamatta, mutta toteutetuilla asioilla tulee olla luonteva yhteys robotin ideaan.
1. Robotin liikkuminen tai eleet.
2. Robotin visuaalisuus.
3. Robotin äänimaailma.
4. Robotin tekninen haastavuus ja toteutus.
5. Robotin aktiivisten osien toimiminen yhteen.
6. Robotin reagoiminen ympäristöönsä (ymmärtääkö eleitä, puhetta, reagoiko soitettavaan musiikkiin, yleisöön tms.)
Näiden lisäksi arviointiin vaikuttaa itse idea ja kuinka hyvin kokonaisuus toteuttaa sen. Myös robotin esittely otetaan huomioon arvostelussa.
Tuomaristo
Tuomaristoon kuuluu eri alojen asiantuntijoita. Tekniikan ja yrityssektorin lisäksi tuomaristossa on myös taiteiden edustus.
Palkinnot
Pääpalkinto on 10000 euroa. Muista palkinnoista tulee tietoa hieman myöhemmin.
Kilpailun ajankohta
Kilpailun vapaat harjoitukset ja mahdollinen esikarsinta järjestetään Messukeskuksessa tiistaina 5.11 aamupäivällä ja loppukilpailu 6.11. Messukeskuksessa. Pyrimme auttamaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevia kilpailijoita matkakustannusten kattamisessa.
Kilpailuun ilmoittautuminen
Kilpailuun kannattaa ilmoittautua osoitteessa ja siirry linkkiin https://ties-demo.squarespace.com/robottikilpailu-saannot heti kun ryhmä on koossa.  Näin ryhmä saa koko ajan ajantasaista tietoa kilpailusta. Ilmoittautumisesta alkaen kilpailijat saavat  vuoden 2019 Mikrobitti lehdet antamaansa osoitteeseen ja heistä tulee TiES:n nuoria jäseniä tarvitsematta maksaa 2019 jäsenmaksua. Täten he pääsevät mukaan seuran kaikkeen toimintaan
____________________________________________________________________________________________

Ällistyttävät robotit

Ällistyttävät Robotit – kilpailu korkeakoulujen joukkueille
Yleiskuvaus
Tehtävänä on tehdä robotti, joka tekee jotain mielenkiintoista. Mitä se tekee, on tekijöiden keksittävä. Tarkoitus on antaa luovuuden ja teknisten taitojen kukkia. Rajoituksia on annettu vähän ja vapautta paljon.
Kilpailu on tarkoitettu yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Kilpailuryhmän jäsenten tulee olla oppilaitoksen opiskelijoita kilpailupäivänä. Ryhmän maksimikoko on 8 henkilöä.
Samasta oppilaitoksesta saa osallistua kilpailuun useita joukkueita.
Kilpailu järjestetään Teknologia 19 -tapahtuman yhteydessä Messukeskuksessa 5.11.2019.
Kilpailun järjestää Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura yhteistyössä Mikrobitti-lehden ja Suomen Messujen kanssa. Kilpailun sääntöjä ja käytännön toteutusta voidaan hienosäätää. Otamme vastaan ehdotuksia parannuksiksi 15.1.2019 asti.
Robotti
1. Kilpaileva laite saa painaa korkeintaan 5 kg. Laite voi olla yksi robotti tai usean robotin parvi. Mikäli tehtävä edellyttää esineiden sijoittamista kilpailutilaan, nämä lasketaan mukaan enimmäispainoon. Jatkossa robotilla tarkoitetaan kilpailulaitteen aktiivisia osia riippumatta siitä, kuinka monta tällaista osaa siinä on.
2. Robotin pitää olla itsenäinen. Sitä ei saa ohjata ulkopuolelta. Ainoa poikkeus on pakollinen langaton ohjain, jolla kilpailusuoritus käynnistetään ja jolla robotin voi pysäyttää. Ohjaimella ei saa tehdä muita ohjauksia. Ohjainta ei lasketa kokonaispainoon mukaan.
3. Robotin pitää toimia siihen varastoidulla energialla. Robotin pitää kilpailutilanteessa olla päästötön.
4. Robotti saa kytkeytyä paikallisverkkoon, avata verkkoyhteyksiä ja hakea sieltä tietoa. Yhteyttä ei saa käyttää robotin liikkeiden ohjaukseen. Tarvittavat tiedot yhteyden luomiseen voidaan syöttää laitteeseen ennen kilpailun alkua. Yhteyden toimivuus on kilpailijoiden vastuulla.
5. Mikäli robotti koostuu monesta aktiivisesta osasta, nämä voivat kommunikoida keskenään laillisilla radiotaajuuksilla ja -protokollilla, äänillä, valolla ja eleillä. Äänet ja valot eivät saa aiheuttaa vaaraa yleisölle (voimakkaat äänet, liian tehokkaat laserit, epileptisen kohtauksen aiheuttava vilkkuminen tms.).
6. Robotissa tulee olla liikkuvia osia, vaikka itse runko ei liikkuisikaan.
7. Robotista tulee olla tehtynä yhdelle kalvolle tehty esittely tai noin minuutin mittainen video. Näitä käytetään voittajien esittelyyn kilpailun jälkeen kilpailusivustolla. Kilpailijat voivat käyttää niitä myös kilpailun yhteydessä robottien esittelyyn (katso Kilpailutila ja -tilanne, kohta 3).
Kilpailutila ja -tilanne
Suoritusta pitää pystyä seuraamaan kilpailutilassa. Suoritus videoidaan ja näytetään yleisölle myös näytöiltä.
1. Kilpailutila on kuutio, jonka jokainen sivu on 2 metriä. Lattia on tasainen ja mattamusta. Rajat on merkitty 5 cm leveällä valkoisella maalauksella tai teipillä, jossa merkinnän ulkoreuna merkitsee rajan. Seiniä ja kattoa ei ole merkitty. Robotin mikään osa ei saa ylittää rajoja.
2. Robotti sijoitetaan kilpailualueelle tekijöiden haluamalla tavalla.
3. Sijoittamisen jälkeen kilpailijat kertovat, mikä on robotin tehtävä.
4. Tuomarin luvan jälkeen robotti käynnistetään. Sillä on korkeintaan neljä minuuttia aikaa esittää ohjelmansa. Robotin tulee pysähtyä itsestään ohjelman päättyessä.
5. Ohjaimen pysäytysominaisuutta saa käyttää vain robotin vikaantuessa tai vaaratilanteessa; käyttö johtaa kilpailusuorituksen hylkäämiseen. Pysäytyksen toimivuus tulee esittää toimitsijoille ennen kilpailutapahtumaa käynnistämällä järjestelmä ja pysäyttämällä se satunnaiseen kohtaan.
6. Robotin sijoittaminen, tehtävän kuvaus, kilpailusuoritus ja robotin poistaminen kilpailutilasta saavat kestää korkeintaan kymmenen minuuttia. Tavoiteaika on tätä lyhyempi, kahdeksan minuuttia.

Edellä olevat kohdat ovat kaikki sellaisia, joissa noudattamatta jättäminen aiheuttaa suorituksen hylkäämisen.
Arvostelu
Seuraavia kohtia otetaan huomioon arvostelussa. Kohtien painoarvoja ei ole määritelty, vaan tuomarit tekevät kokonaisarvion robotin esityksen, performanssin, perusteella. Kaikkia arvosteltavia asioita ei tarvitse olla mukana esityksessä liikkumista lukuun ottamatta, mutta toteutetuilla asioilla tulee olla luonteva yhteys robotin ideaan.
1. Robotin liikkuminen tai eleet.
2. Robotin visuaalisuus.
3. Robotin äänimaailma.
4. Robotin tekninen haastavuus ja toteutus.
5. Robotin aktiivisten osien toimiminen yhteen.
6. Robotin reagoiminen ympäristöönsä (ymmärtääkö eleitä, puhetta, reagoiko soitettavaan musiikkiin, yleisöön tms.)
Näiden lisäksi arviointiin vaikuttaa itse idea ja kuinka hyvin kokonaisuus toteuttaa sen. Myös robotin esittely otetaan huomioon arvostelussa.
Tuomaristo
Tuomaristoon kuuluu eri alojen asiantuntijoita. Tekniikan ja yrityssektorin lisäksi tuomaristossa on myös taiteiden edustus.
Palkinnot
Pääpalkinto on 10000 euroa. Muista palkinnoista tulee tietoa hieman myöhemmin.
Kilpailun ajankohta
Kilpailun vapaat harjoitukset ja mahdollinen esikarsinta järjestetään Messukeskuksessa tiistaina 5.11 aamupäivällä ja loppukilpailu Messukeskuksessa iltapäivällä. Pyrimme auttamaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevia kilpailijoita matkakustannusten kattamisessa.
Kilpailuun ilmoittautuminen
Kilpailuun kannattaa ilmoittautua osoitteessa www.TiES.fi heti kun ryhmä on koossa. Näin ryhmä saa välittömästi uusinta tietoa kilpailusta ja voi kommentoida kilpailun sääntöjä. Lisäksi kilpailijat saavat edulliseen 30€ hintaan Mikrobitin vuoden 2019 lehdet ilmoittautumisesta alkaen ja samalla pääsevät TiES nuorina jäseninä mukaan seuran toimintaan www.TiES.fi .

TiES kokoukset tiistaina 20.11.2018 – Vaalikokous ja HMD Global – Nokia kännyköiden uusi tuleminen

TiES Jäsenkirje 11/2018

TiES kokoukset tiistaina 20.11.2018.

Vaalikokousta edelsi suurta kiinnostusta ja paljon erinomaista keskustelua herättänyt varatoimitusjohtaja Pekka Rantalan esitys HMD GlobalNokia kännyköiden uusi tuleminen. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä EIT Digitalin kanssa ja yleisöä oli paikalla yli 50 henkilöä. Nokian brändi on tosiaan vahva kaikissa maissa missä Nokian kännykät ovat myynnissä. Kaiken kaikkiaan Nokian puhelimia myydään 200 maassa ja paras markkina-alue on Aasia, erikoisesti Intia ja Kiina. Myytyjä puhelimia on jo runsaasti yli 70 miljoonaa, ja Nokian kännykkämarkkinointia tukee koko laiteskaala aina 10$ puhelimista aina yli 800$ puhelimiin. HMD-Nokian pääkonttori sijaitsee Suomessa ja täällä yhtiö työllistää n 110 henkilöä. Maailmanlaajuisesti yhtiöllä on n 650 henkilöä palkkalistoillaan, eniten Intiassa ja Kiinassa. Yhteistyö on erittäin läheistä Foxcconin kanssa, sillä HMD-Nokia kännyköitten valmistus tapahtuu Foxconnin tehtailla Kiinassa, ja perusmallin Nokia puhelimet valmistetaan Vietnamissa Hanoissa. Lähes kaikkien Nokia puhelinten käyttöjärjestelmä on Googlen Android, ja läheinen yhteistyö Googlen kanssa takaa puhtaan käyttöjärjestelmän Nokialle sovitettuna. Ainoastaan kaikkien halvimpien Nokia puhelimien käyttöjärjestelmänä on Asha-tuoteperheen sovellus. Lisäksi HMD-Nokialla on yhteistyötä optiikkayhtiö Carl Zeissin kanssa ja Zeissin valmistamaa optiikkaa on käytetty monissa Nokian puhelimissa.

Vaalikokoukseen osallistui 31 TiES jäsentä. Kokouksessa hyväksyttiin TiES toimintasuunnitelma vuodelle 2019. Toimintasuunnitelmaan sisältyy mielenkiintoisten kokousten ja ekskursioiden lisäksi kolmipäiväisen Teknologia Foorumin järjestäminen Teknologia 2019 tapahtuman yhteydessä yhteistyössä Suomen Messujen kanssa. Tapahtumassa on opiskelijoille suunnattu robottikilpailu yhteistyössä MikroBitti lehden kanssa. Seuran webbisivut uudistetaan ja toimistorutiineja kehitetään.

HMD-Nokian Pekka Rantala esitelmöi

Seuran jäsenmaksuiksi hyväksyttiin 60€ varsinaiset jäsenet ja 30€ nuoret jäsenet. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Leo M Kärkkäinen ja Timo Kasurinen ja toiminnan tarkastajiksi valittiin Iiro Hartimo sekä Kalevi Rantala ja heidän varamiehikseen Antti Isännäinen ja Kari Lampi. Seuran puheenjohtajana jatkaa Yrjö Neuvo ja toiminnanjohtajana toimii Jouko Mäkinen. Seuran budjetti vuodelle 2019 hyväksyttiin muutoksella kasvattaa markkinointia 1500€:lla ja budjetin loppusummaksi tuli 42873 euroa. Pöytäkirjan tarkistajiksi valittiin Kari Lampi ja Antti Isännäinen.

 

Robottiprojekti

Seuran jäsenille suunnattu robottiprojektia esiteltiin vaalikokouksessa ja se keräsi lisää innostuneita mukaan tulijoita. Yrjö Neuvo tilaa vielä yhden erän robottirakennussarjoja kokoonpanossa CamJam Edukit #3 ja Raspberry Pi 3B+. Tilaus lähtee Englantiin ensi viikon keskiviikkona 28.11. Sarjat saapuvat Suomeen hyvissä ajoin ennen 8.12 järjestettävää yhteistä kokoamistilaisuutta. Sarjan hinta on edelleen 95 euroa. Tilaukset osoitteeseen yrjo.neuvo@aalto.fi .

 

Rightware – ajoneuvojen tulevaisuuden diginäytöt – ekskursio – ti. 4.12. klo 16.30

Digitaaliset käyttöliittymät korvaavat kovaa vauhtia analogiset näytöt niin autoissa kuin muissakin vaativissa sovelluksissa. Rightware on johtavia vaativien digitaalisten käyttöliittymien suunnittelutyökalujen ja suunnittelupalvelujen toimittaja. Asiakkaina ovat esimerkiksi suuret autotehtaat. Yrityksen pääkonttori on Helsingissä ja paikallista toimintaa on Yhdysvalloissa, Saksassa, Kiinassa, Etelä Koreassa ja Japanissa. Lisätietoja ja kuvia moderneista autojen ”kojelaudoista” löytyy osoitteesta www. rightware.com

Tervetuloa huippumielenkiintoiseen tilaisuuteen! Ilmoittautuminen: www.ties.fi .

Jäsenhankintakampanja

Nyt on oiva ajankohta tarttua kaveria hihasta ja pyytää liittymään jäseneksi. Meillä on edessä mielenkiintoinen toimintaa täynnä oleva vuosi. Kun hakemus on lähetetty 4.12 kello 16 mennessä voi tulla mukaan joulukuun kokoukseen ja kun maksaa ensi vuoden jäsenmaksun ripeästi alkaa MikroBitti tulla heti tammikuusta alkaen.

TAMKin IoT seminaari 13.-14.3.2019

Neljännen kerran järjestettävä IoT-seminaari

https://iotseminaari.fi/#info

Digiruokaa – Elinvoimaa uudentyyppisistä ruokapalveluista

TiES:n jäsenillä oli mielenkiintoinen yritysvierailu VTT:lle torstaina 11.10.2018

Paikalle oli saapunut toistakymmentä yhdistyksen jäsentä osanottajamäärän rajoituksen takia. VTT:n elintarviketutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund ja tutkija Nesli Sözer kertoivat kuinka VTT on kehittänyt Vital Selfie -projektissa ruokaan ja syömiseen liittyviä tuotteita ja palveluja, joissa hyödynnetään uusimpia teknologioita ja käytäntöjä. Projekti tukee kotimaista elintarviketeollisuutta, joka tähtää vientiin erilaisille kuluttajaryhmille kohdennetuilla, hyvinvointia tukevilla ratkaisuilla. Saimme nähdä ja kuulla kuinka digitalisaatio tulee muuttamaan ruoan tuotantoa, jakeluketjuja sekä ruokailutapoja ja syömistämme.

Kuluttaja on ruokakaupassa, välipala-automaatilla ja kahviloissa usein haasteellisten valintojen edessä, hänellä on halua ja tietoakin valita ravitsemuksellisesti tasapainoisia tuotteita, mutta usein koriin tai tarjottimelle päätyy jotain muuta. Erityisesti, kun kuluttaja etsii ruokaa ja naposteltavaa helposti ja nopeasti, ruoan terveellisyys ei tarjonnan tai valintatilanteen vuoksi ole toivotulla tasolla.

Samalla kun maapallon väestömäärä kasvaa räjähdysmäisesti 7,4 miljardista 11,2 miljardiin vuoteen 2050 mennessä, on ruoan tuotanto haasteiden edessä. Saimme kuulla kuinka Food Economy 4.0 ohjelma mahdollistaa kasvaneen väestömäärän tarpeet. Tosin jäimme odottamaan seuraavaan kertaan, jotta saisimme maistella 3D- tulostettuja leivonnaisia. Lisää infoa linkeistä: https://www.vtt.fi/medialle/uutiset/kuluttajille-elinvoimaa-uudentyyppisist%C3%A4-ruokapalveluista, sekä https://www.aniwaa.com/food-3d-printers/#Pros_and_cons_of_food_3D_printing
Tästä linkistä lisää tietoa ruokaprinttereistä. Halvimman saa 300€:lla. Osassa on 2 suutinta. Jossakin paistinlevy. Tulostettava aine on usein suklaata tai sopivan paksuista pastaa tms.

By JEM/ETH

Nesli Sözer esittelee digipaistosta

Smart food system_Nordlund and Sözer_VTT_11.10.2018

TiES lokakuun Jäsenkirje

Tulevaisuuden ruoka-automaatti – kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elinvoimaa.

VTT on kehittänyt Vital Selfie -projektissa ruokaan ja syömiseen liittyviä tuotteita ja palveluja, joissa hyödynnetään uusimpia teknologioita ja käytäntöjä. Tule tutustumaan tulevaisuuden ruoka-automaattiin! Katso lisää linkistä https://www.vtt.fi/medialle/ . Aika ja paikka: VTT, Tietotie 2, Otaniemi, Espoo, torstaina 11.10.2018 kello 16 – 18. Ilmoittautumiset 10.11 mennessä.

Nokia-puhelimien uusi tuleminen – HMD Global Oy ja TiES Vaalikokous

Kohta kaksi vuotta täyttävä HMD Global on lyhyessä ajassa saanut vahvan jalansijan kännyköiden kovasti kilpailluilla maailman markkinoilla. Yrityksen markkinointijohtaja Pekka Rantala kertoo menestyksen taustoista. www.hmdglobal.com . Tilaisuus järjestetään Euroopan Teknologiainstituutin (EIT) kanssa. Odotamme tilaisuuden herättävän suurta kiinnostusta, joten kannattaa ilmoittautua ensi tilassa. Aika ja paikka: Tiistai 20.11.2018 klo 16:30 -18:00. OIH (Open Innovation House, 2. kerros), Maarintie 6, Otaniemi, Espoo

TiES Vaalikokous pidetään samassa paikassa alkaen kello 18.

Kokouksessa käsitellään seuran säännöissä vaalikokoukselle määrätyt asiat. Ilmoittautumiset molempiin tilaisuuksiin 18.11 mennessä.

TiES Robottipaja.

Cam Jam Edukit 3 robotin kokoaminen on saanut kohtuullisen hyvän vastaanoton. Kaksitoista henkilöä on jo ilmoittautunut mukaan. Muutamalle olisi vielä paikka vapaana. Pääkaupunkiseudulla tullaan järjestämään yhteinen kokoamistilaisuus. Ajankohta on vielä avoin. Sovitellaan osallistujille mahdollisimman sopivaksi. Mukaan pääsee vielä ilmoittautumalla Robottipajan vetäjälle Outi Raskille outi.rask@tamk.fi viimeistään 15.10.2018 mennessä.

Metsänkorjuurobotti-projektin esittely

Maanantaina 22.10.2018 , klo 17-19.30 Tampereen ammattikorkeakoulun salissa D1-02, Teiskontie 33. Kehittämispäällikkö Markku Oikarainen esittelee TAMKin projekteja – autonominen metsäkone – virtuaalimetsä – sekä muutamaa muuta projektia, jos saa asiakkaalta siihen luvan. TAMKissa on keksijän, Tuomo Raamin kanssa visioitu tulevaisuuden puutavaran korjuutapaa metsässä. Ilmoittautumiset 19.10 mennessä

Vierailu Glaston Oy:lle

Keskiviikkona 7.11.2018 klo 14.00-16.00, Vehmaistenkatu 5, Tampere.
Glaston Oyj Abp on suomalainen lasinjalostusteknologiayhtiö, joka toimittaa lasinjalostuksen lämpökäsittelykoneita, huolto- ja päivityspalveluita, työkaluja sekä asiantuntijapalveluita. https://www.glaston.net . Ilmoittautumiset 31.10 mennessä

Uusi toiminnanjohtaja

Seuran toiminnanjohtajan Vilho Mäkelän ilmoitettua eroavansa tehtävästä hallitus valitsi uudeksi toiminnanjohtajaksi 2.10 alkaen Jouko Mäkisen.

Jäsenhankinta.

Seuran hallitus päätti 2.10, että loppuvuodesta seuraan liittyviltä ei peritä 2018 jäsenmaksua. Seura on painattanut käteviä esitteitä, joita toivomme jaettavan potentiaalisille uusille jäsenille. Niitä voi pyytää toiminnanjohtaja Jouko Mäkiseltä

Nokia-puhelimien uusi tuleminen – HMD Global Oy ja TiES Vaalikokous 20.11.2018

Nokia-puhelimien uusi tuleminenHMD Global Oy ja TiES Vaalikokous. Kohta kaksi vuotta täyttävä HMD Global on lyhyessä ajassa saanut vahvan jalansijan kännyköiden kovasti kilpailluilla maailman markkinoilla. Yrityksen markkinointijohtaja Pekka Rantala kertoo menestyksen taustoista. www.hmdglobal.com . Tilaisuus järjestetään Euroopan Teknologiainstituutin (EIT) kanssa. Odotamme tilaisuuden herättävän suurta kiinnostusta, joten kannattaa ilmoittautua ensi tilassa. Aika ja paikka: Tiistai 20.11.2018 klo 16:30 -18:00. OIH (Open Innovation House, 2. kerros), Maarintie 6, Otaniemi, Espoo

TiES Vaalikokous pidetään samassa paikassa alkaen kello 18. Kokouksessa käsitellään seuran säännöissä vaalikokoukselle määrätyt asiat. Ilmoittautumiset molempiin tilaisuuksiin 18.11 mennessä.

Tervetuloa molempiin tilaisuuksiin!

Ilmoittaudu tapahtumakalenterin kautta!

Planmecan ekskursio 11.9.2018

Tietotekniikan ja Elektroniikan Seuran jäsenillä oli mahdollisuus päästä vierailemaan yhdessä suomalaisen huipputeknologian yrityksessä Planmeca Oy:llä 11.9.2018. Seuran jäseniä oli tullut Planmecan Herttoniemen pääkonttoriin ja tehtaille lähes kolmekymmentä seuran jäsentä. Meidän Isäntänä toimi yhtiön teknologiajohtaja Vesa Varjonen ja tehdasesittelyn suoritti tuotantojohtaja Kai Mäenpää. Planmecan päätuotteet ovat hammashoitoalan tuotteet aina hoitotuoleista, ja instrumenteista alkaen aina hammaslääketieteen 2D ja 3D-kuvauksiin ja hammasimplanttien valmistukseen yhtiön omilla laitteilla ja ohjelmistoilla. Yhtiöllä on maailmanlaajuisesti 2700 työntekijää ja yhtiö on vahvasti vientiin suuntautunut. Koska Planmeca on panostanut voimakkaasti tutkimukseen ja tuotekehittelyyn on sen R&D osuus liikevaihdosta n 10%. Myös alan patentteja yhtiöllä on jo yli 400. TiES seura kiittää Planmecaa hienosta ja laadukkaasta vierailusta ja järjestelyistä. Seuramme puheenjohtaja Yrjö Neuvo luovutti teknologiajohtaja Vesa Varjoselle sekä uudelle jäsenelle Pekka Strömmerille Bit Bang- kirjat.

Liite kuva

Planmecan esittely / Varjonen

kts

Linkki Planmecan esittelymateriaaliin:

 

 

 

https://files.acrobat.com/a/preview/bf899eb2-8671-405c-a4c3-05c4ae7be10f

Sähkölentokoneen esittely

Malmin lentoasemalla järjestettiin keskiviikkona 8.8.2018 TiES:n jäsenille Suomen ensimmäisen sähkömoottorilentokoneen esittely.


Kesän jatkuessa aurinkoisena ja lähes helteisenä, Malmin lentoaseman kahvila & ravintola Check-Inniin oli kokoontunut lähes kolmekymmentä seuramme jäsentä kuulemaan ja näkemään Suomen ensimmäisen sähkömoottorilentokoneen esittelyä. Tilaisuuden isäntinä toimivat Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen Timo Kasurinen ja Jussi Frisk. Kahvitarjoilun aikana Timo Kasurinen esitteli juuri maahantuodun Pipistrel Alpha Electro -ultrakevyen sähkömoottorilentokoneen ominaisuuksia. Esittelyn aikana tuli runsaasti kysymyksiä niin akkujen riittävyydestä kuin myös sähkömoottorin tehosta (Emrax 50 kW, nestejäähdytys) ja ultrakevyen sähkömoottorilentokoneen liito-ominaisuuksista (liitoluku 15). Pipistrel Alphan siipien kärkiväli on 10,5 m ja koneen tyhjäpaino on 378kg ja mukaan voi tulla yksi matkustaja. (Suomessa tosin ei vielä.) Laskun aikana kiinteälapainen potkuri lataa jarrutuksessa on noin 1kW:n teholla akkuja. Pipistrel Alphan akusto (21 kWh) riittää noin tunnin lentoon. Varmuuden vuoksi akustoa ei käytetä loppuun. Erään matkan jälkeen lentoaikaa oli jäänyt jäljelle vielä 17 min. Kahvitilaisuuden jälkeen seuran pj. Yrjö Neuvo kiitti esitelmöitsijöitä Timo Kasurista ja Jussi Friskiä ja antoi heille muistoksi WellBiit Oy / Bluebiitin PowerCard-varavirtalähteet.

Kahvilasta siirryimme Pipistrel Alpha Electron esittelyyn kentälle. Lentoesityksen suoritti Timo Kasurinen. Ohilentävästä koneesta kuului vain potkurin hiljainen ääni. Kone on mm. transponderoitu, siinä on koko koneen matkustajineen alas tuova heittorakettipelastusvarjo ja sen suurin sallittu nopeus on 250 km/h. Potkurin etureunassa on vaihdettavissa oleva suojateippi. Käsi kesti kohtuudella harjattoman tahtimoottorin lennonjälkeisen lämpötilan (noin 55 oC). Keskusteluissa pulpahti esiin monia mielenkiintoisia ideoita. Luvassa on, että kun tyyppikelpuutus on saatu, niin seuran jäsenet päässevät ilmasta käsin kokemaan sähköisen ilmailun tulevaisuutta. Yhdistykseltä saa ostaa 12 kerran lentolippuja.


teksti: Jouko Mäkinen, Esa T Häkkinen, kuvat: JM, ETH ja Kalevi Rantala