Etusivu

TiES - Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura > Ajankohtaista

Tapahtuneita

IoT

Video: Tietopaketti IoT-tekniikoista

Vierailu SMEAR-asemalle Hyytiälään

25.4.2017 14 TiESin jäsentä kävivät tutustumassa Helsingin Yliopiston Metsätieteen SMEAR-asemaan Juupajoen Hyytiälässä.

Toimintaa esittelivät meille metsänhoitaja, tutkimusteknikko, ryhmän vetäjä Janne Levula ja elektroniikkainsinööri Heikki Laakso.

Hyytiälässä on maailman pisin aikasarja hiukkasmittauksia, noin 20 vuotta. Kansainväliset tutkimusryhmät käyvät vuosittain paikanpäällä ja käyttävät mittaustuloksia tutkimuksissaan. Mittausdata on kaikkien käytössä tutkimuskäyttöön.

http://www.tiedetuubi.fi/tiede/hyytialan-metsahoyryt-kiinnostavat

Metsän kasvua tutkitaan mittaamalla sadanta, valumavedet, ravinteet ja ilman laatu.

Saimme kuulla myös miksi asema on juuri Hyytiälässä. 1900-luvun alussa siellä oli valtion metsiä ja rautatie Korkeakosken asemalle josta metsäylioppilailla oli vain noin 7 km kävelymatka asemalle.

Tietotekniikka-asioita tekevät kaksi insinööriä; elektroniikkainsinööri ja sulautettujen järjestelmien insinööri. Kesällä 2017 tulee vielä yksi insinööriopiskelija harjoittelijaksi. Muutama asentaja on lisäksi tekemässä työtä.

http://www.helsinki.fi/hyytiala/

Käynnin kuvasatoa löytyy TiESin Facebook-sivulta.
https://fb.com/tiesTAM

Mauri Inha

Windows 10 IoT kurssi – 29.3.2017

Hyvät TiES:n jäsenet ja muut asiasta kiinnostuneet

Tervetuloa osallistumaan Windows 10 IoT kursseille, jossa perehdytään miten uusi päivitetty Windows 10 käyttöjärjestelmä soveltuu IoT – järjestelmien luomiseen Azure- pilvituen kautta.
Katso linkin info ja ilmoittaudu!

http://avnet.msgfocus.com/q/1mbEWqpVzDxdWcUbQyLl/wv
Terveisin
TiES / Tampereen alaosasto
Mauri Inha

IoT-seminaarin ja näyttelyn ohjelma 29.-30.3.2017

Tampereen ammattikorkeakoulussa kaksi päivää (29.-30.3.2017)

esitelmiä laajasti IoT-teeman ympäriltä ja yritysten näyttely. IoT-seminaarin ohjelma ja -messut liitteenä IoT_2017ohjelmaversio2 sekä näytteilleasettajaluettelo IoT_näytteilleasettajia_2017:
IoT-seminaarien ja messujen jälkeen illalla vapaamuotoisempi verkostoitumistilaisuus.

Tervetuloa osallistumaan IoT-seminaareihin sekä messuille ja ilmoittaudu tapahtumalinkin kautta!

Työpaikkoja tarjolla – Ekskursio Novatron Oy:lle

Hyvät TiES:n jäsenet,

Nyt on tarjolla työpaikkoja Novatron Oy:llä. Seuramme järjestää ekskursion elo-syyskuussa
2017 Novatron Oy:lle Pirkkalaan, ja ohjelma vahvistuu kevään aikana. Asiasta lisää
jäsenkirjeessämme ja asiasta lisää linkistä:http://novatron.fi/rekrytointi/

Rekrytointi

Novatron_kuva

Terveisin
Rekrytointi | Novatron Oy
novatron.fi

TiES Tampere perustettu

Tampereen alaosasto perustettiin 25.1.2017 kokouksessa, jossa paikalla oli 11 seuran jäsentä.

Johtoryhmäksi valittiin:

Marko Elo , CrossControl Oy

Kalle Lahtinen, Novatron Oy

Kimmo Rautio, Tredu

Esa Kunnari, TAMK

Mauri Inha, TAMK / TiES

Tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelman uusi 1.1.2017 aloittanut koulutuspäällikkö Hanna Kinnari-Korpela kertoi TAMKin kuulumisia ja opiskelijoiden valmistumistilanteista. Hän kertoi normaalin opetustarjonnan lisäksi myös TAMKin muista koulutuksista, kuten työvoimakoulutuksena menossa olevasta API Campistä ja juuri alkaneesta maksullisesta Kyberturva- koulutuksesta. Lopuksi käytiin vilkasta keskustelua tietotekniikan koulutuksesta ja alan tulevaisuudesta.

Lopuksi osallistujat pääsivät tutustumaan TAMKin tietotekniikan koulutuksen laboratorioihin ja siellä tapahtuneisiin koulutuksellisiin muutoksiin, joista tärkeimpinä on opiskelijoiden projektityyppisen ja omakohtaiseen tekemiseen perustuvaan koulutukseen.

Johtoryhmä tulee organisoimaan nyt aluksi Pirkanmaan alueella tänä keväänä yritysvierailuja, joihin kaikki seuran jäsenet ovat tervetulleita. Tapahtumista tiedotetaan TiESin sivuilla ja ilmoittautumiset tapahtuvat sen kautta.

Kyberturvallisuus – erikoistumiskoulutus – ensimmäinen luento alkoi johdannolla nykytilaan …

Kyberturvallisuus – uhkia ja mahdollisuuksia – Uutiset – TAMK www.tamk.fi

Kyberturvallisuus – uhkia ja mahdollisuuksia Tärkeään ja ajankohtaiseen osaamisalueeseen kohdistuva erikoistumiskoulutus Kyberturvallisuus käynnistyi ensimmäistä kertaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Koulutus on suunniteltu yhteistyössä työelämän ja ammattikorkeakoulujen kesken. Koulutuksen aloitusluennolle osallistui noin 100 kuulijaa. – Katso lisää:

http://www.tamk.fi/web/tamk/-/kyberturvallisuus-uhkia-ja-mahdollisuuksia#sthash.MNXdvFyF.dpuf

kyber uutinen

Virte aurinkokattoyhtiön ekskursio 5.12.2016

Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura järjesti ekskursion turkulaiseen Virte Solariin 5.12.2016. Mukaan oli ilmoittautunut kymmenkunta jäsentämme. Toimitusjohtaja Jaakko Virtanen esitteli yhtiönsä toimintaa. Esittelyssä mukana olivat myös yhtiön tekniikasta vastaava sähkötekniikan tohtori Teemu Rovio ja tekninen asiantuntija Jouni Valkonen. Virte Solar Oy on suomalaisomisteinen startup, jota Tekes on myös on rahoittanut. Virte Solar on osa yli 50 vuotta vanhaa Virte-Metalli Oy -kattokonsernia.

(kts.http://www.virtesolar.fi/meidan-tarinamme). Virte Solar on perustettu vuoden 2016 alussa ja työllistää n. 20-30 henkilöä sesongista riippuen.

Virte Aurinkokatto on uudenlainen aurinkosähköratkaisu, jossa sähköä tuottavat ohuet, kevyet ja tehokkaat aurinkopaneeelit. (CIGS-ohutkalvopaneelit). Ne liimataan uusiin kattopelteihin jo tehtaalla. Olemassaoleviin kattoihin kalvot voidaan jälkiasentaa helposti. Tarkemmat tiedot paneeleista saa linkistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Miasol%C3%A9
https://www.greentechmedia.com/articles/read/miasole-bipv-article
Taipuisan paneelin paksuus on 17 mm, leveys 370 mm, pituus n 2600mm. Tehot ovat alueella 110 – 130 W paneelia kohden. Hyötysuhde on n. 17 % ja paneeliyksikön jännie on n. 40 V. Virte Solar on käyttänyt aurinkokennojensa ulostuloissa SolarEdgen vaihtosuuntaajia. Lisätietoa näistä on tarjolla linkistä:
https://en.wikipedia.org/wiki/SolarEdge

Lisäinfoa: Aurinkokennojen kehitystyö on nykyään vahvaa. Aiemmin tänä vuonna (2016) MIT-yliopiston tutkijat ennustivat sähköntuotannon tuplaantuvan STPV-menetelmän avulla: http://news.mit.edu/2016/hot-new-solar-cell-0523 Kennojen kuumuus kun käytetään hyväksi. Vuodelta 2014 oleva linkki pureutuu myös tulevaisuudessa tapahtuvaan huimaan hyötysuhteen nousuun:
https://cleantechnica.com/2014/10/06/solar-thermophotovoltaics-getting-80-efficiency/

Hienosta ja mielenkiintoisesta ekskursiosta kiittäen.

Jouko Mäkinen
TiES / toiminnanjohtaja

virte_kollaasi

 

 

 

Tietotekniikan ja Elektroniikan Seuran vaalikokous 29.11.2016

Tietotekniikan ja Elektroniikan Seuran vaalikokouksessa 29.11.2016 päätettiin toimintasuunnitelmasta vuodelle 2017, jäsenmaksuista ensi vuodelle sekä henkilövalinnoista, Jäsenmaksut vuodelle 2017 ovat: varsinaiset jäsenet 55€ (ei korotusta) nuorjäsenet 25€ (aikaisemmin 22€). Yritysjäsenien vuosimaksu on 500€. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin prof. Jarno Limnéll, erovuorossa olleen Mauri Inhan tilalle. Muut uudet hallituksen jäsenet ovat DI Markku Lindell sekä Aalto Yliopiston tekniikan opiskelija Vilho Mäkelä. Hallituksessa jatkavat Yrjö Neuvo, Leo Kärkkäinen ja Petri Liuha.

Ennen vaalikokousta E-illassa esiintyivät Aalto Yliopiston Provosti Ilkka Niemelä ja hänen esitelmänsä aihe oli – Aalto yliopisto tänään ja huomenna –

Toisen illan esitelmän piti Suomen Pankin Pääjohtaja Erkki Liikanen aiheenaan – Talouden haasteista, maailmalla ja Suomessa.

Kolmannen E-illan esitelmän piti Aalto-yliopiston Prof. Jarno Limnéll ja hän puhui aiheesta Kyberturvallisuus

Kiitos E-illn esitelmöitsijöille ja korkeatasoiset ja mielenkiintoiset esitelmät ovat liitteinä:

aalto-university-2016-11-29_provosti_ilkka_niemela

millaisessa-turvallisuusymparistossa-elamme_jarno-limnell

tietotekniikan_ammattilaiset-alustus-29-11-2016_cl1

Puheenjohtajalta ajankohtaista vaalikokoukseen

Moro, väistyvä puheenjohtaja haluaa tavata vielä TiESin merkeissä teidät kaikki , tervetuloa vaalikokoukseen 29.11.2016 ja samalla tapaatte uuden puheenjohtajan ja kuulette
huippusesitelmät pankkimaailman huipulta, kybertuvallisuudesta ja Aalto-yliopiston uusista tuulista

Kutsumme kaikki jäsenemme ja jäseniksi aikovat vaalikokoukseen, joka pidetään tiistaina 29.11.2016 alkaen klo 17.00 Esitelmät:
Paikka: Aalto-yliopisto, TUAS-talo, sali TU2, Maarintie 8, ent.
Otaniementie 17, Otaniemi
Provosti Ilkka Niemelä: Aalto yliopisto tänään ja huomenna
Pääjohtaja Erkki Liikanen, Suomen Pankki: Talouden haasteista, maailmalla ja Suomessa
Prof. Jarno Limnéll, Aalto-yliopisto: Kyberturvallisuus

Vaalikokokous klo 18.30
Terv  Mauri Inha
TiES
Puheenjohtaja