2020

+ 16.12.2020 - Kokous peruttu koronaviruspandemian takia.

Krister Wikström: Langattomat verkot esineiden internetissä - uusia laitteita ja ratkaisuja

Langattomat verkot ovat ratkaisevassa asemassa esineiden internetissä (IoT), mikä houkuttelee yrityksiä leikkaamaan palasensa kasvavasta kakusta. IoT kiinnostaa myös yhteisöpohjalta toimivia ei.kaupallisia toimijoita. Krister Wikström kertoo, millaisia uusia, mielenkiintoisia ratkaisuja on tarjolla.

- 18.11.2020 - Kokous peruttu koronaviruspandemian takia.

- 14.10.2020 - Kokous peruttu koronaviruspandemian takia.

+ 16.9.2020 - Kokous peruttu koronaviruspandemian takia.

Markus Marttila: EMC-suunnittelu nykyään

Tuotteiden myynti on kiellettyä, jos ne eivät ole saaneet EMC-hyväksyntää. Leiman pitää näkyä tuotteessa. Nykyaikaiset suunnitteluohjelmat auttavat tuotteen EMC-suunnittelussa. Sopivilla mittausmenetelmillä voidaan varmentaa, ettei tuotteen kaupallistamiselle ole esteitä. Laitteiden elektroniikan pienentyessä herkkienkin piirilevyjen sieppaama ulkoa päin tuleva rf-energia jää vähäiseksi. Samoin monikerrostekniikan avulla ulospäin säteilevä radiotaajuinen energia saadaan vähäiseksi. Osa mikropiireistä saattaa sisältää rf-suodattimia. Nämä seikat ovat tuoneet lisänsä nykyaikaisten laitteiden EMC-suunnitteluun. Teholähteen EMC-kunto on tietysti varmistettava myös. Monella firmalla on omaa testauskalustoa. Laitteet testataan käyttötarkoituksen mukaisilla EMC-standardeja noudattavilla mittausmenetelmillä. Tärkeätä firmalle on saada EMC-viranomaishyväksyntä.

EMC.suunnittelusta kertoo DI Markus Marttila, Chief Technology Officer, DA-Design Oy

- 13.5.2020 - Kokous peruttu koronaviruspandemian takia.

Vesa Linja-aho: Sähköautojen nykytila ja radiotekniset sovellukset

Sähköautojen kysyntä on kaksinkertaistunut vuosittain, hinnat laskeneet ja uusia malleja tulee jatkuvasti markkinoille niin ladattavissa hybrideissä kuin täyssähköautoissakin. Mitä uutta alalle kuuluu? Miten akkujen hinnat ja kapasiteetti kehittyvät? Entä paloturvallisuus?

Myös tietoliikennetekniikka tulee kovaa vauhtia autoihin, ja yhä useampi auto on yhteydessä valmistajan pilvipalveluun. Mitä haasteita tämä tuo tietoturvalle ja yksityisyyden suojalle?

DI Vesa Linja-aho toimii autoelektroniikan lehtorina Metropolia ammattikorkeakoulussa.

- 15.4.2020 - Kokous peruttu koronaviruspandemian takia.

- 18.3.2020 - Kokous peruttu koronavirusuhan takia.

+ 12.2.2020 - Jorma Laiho: Kadonneita ilmiöitä AM-radioista analogiatelevisioon

DI Jorma Laiho on julkaissut yli 400 sivuisen omaelämäkerran. Laiho kertoo kirjansa pohjalta eräistä mielenkiintoisista ja vähän tunnetuista Yleisradion tekniikan ihmeistä sekä värikkäistä seikkailuista niitä rakennettaessa. Laiho on Yleisradion entinen tekninen johtaja.

Monet Yleisradion ohjelmatyöntekijät ovat julkaisseet muistelmia, mutta tekniikasta on kerrottu harvemmin. Ainut Yleisradion tekniikan historiaa käsittelevä teos on vuonna 1996 julkaistu tohtori Kari Ilmosen Yleisradion historian kolmas osa. Teknillinen johtaja Paavo Velander on julkaissut vuonna 1986 suppeahkon muistelmateoksen "Kidekoneesta väritelevisioon". Yleisradion tuotantotekniikan yli-insinööri Pentti Pesari on vastaavasti muistellut omaa uraansa ja ennen kaikkea Yleisradion televisiotoimintaa vuonna 2005 julkaistussa kirjassaan "Näköradiosta digitelevisioon".

DI Jorma Laihon 40 vuoden ura Yleisradiossa kattoi ajanjakson vuosina 1973-2013. Tänä aikana Yleisradio muuttui tekniikaltaan hyvin omavaraisesta yhtiöstä enimmäkseen ostopalveluja käyttäväksi mediataloksi.

Monet yhtiön omat tekniset toiminnot on nyt ulkoistettu ja TV- ja radiotekniikka on muuttunut lähes täysin digitaaliseksi. Kirjoittajan oma ammattiura osui juuri tähän digitaalitekniikan läpimurtoon. Monet kirjoittajan uran aikana toteutetut hankkeet ovat häipyneet jo historian hämäriin. Suurelle yleisölle monet kirjassa kerrotut yksityiskohdat ja värikkäät tapahtumat ovat täysin tuntemattomia. Kirjoittaja selostaa myös paljon kritiikkiä herättäneen Digita Oy:n syntyhistorian omasta näkökulmastaan itse koettuine yksityiskohtineen.

Uran edetessä kirjoittajan ura eteni teknisistä tehtävistä kohti ylintä johtoa ja pitkä ura teknisenä johtajana 2001-2013 tarjosi mielenkiintoisen näköalapaikan ison yhteiskunnallisesti merkittävän mediatalon joskus melko värikkääseen taustamaailmaan. Kirja kertoo elävästi yhtiön valtapeleistä erityisesti vuosina 2001-2013 ja valottaa poliittisesti sitoutumattoman ammattilaisen ja entisen masto- ja antenni-insinöörin kohtaamia vaikeuksia tuulisella huipulla.

Kirja on hyvä läpileikkaus Yleisradion tekniikan kehityksestä, erään diplomi-insinöörin urakehityksestä ja muutosten vaikutuksista insinöörien työhön.

+ 15.1.2020 - Krister Wikström: RTL-SDR: digi-TV-tikusta ohjelmistoradio

RTL-SDR on mielenkiintoinen tarina siitä, miten varsin rajattuun sovellukseen suunnitellun ja rakennetun elektroniikkalaitteen käyttöaluetta voidaan suuresti laajentaa alueille, joita valmistaja tuskin on osannut kuvitella. Tässä esitelmässä kerrotaan mikä se on ja mihin kaikkeen sitä voi käyttää.

RTL-SDR on alkuperäisessa muodossaan isokokoinen mutta pullea ja ennen muuta halpa kiinalainen USB-tikku, jonka alkuperäinen tarkoitus on digi-TV-lähetysten katselu antenniverkossa. Kekseliäät harrastajat kuitenkin pian keksivät miten tikku voi toimia aivan yleiskäyttöisenä ohjelmistoradiona ja siten laajentaa käyttöaluetta jos jonkinlaisiin sovelluksiin kuten radiosuuntima ja passiivinen tutka.

Esitysmateriaali: Ohjelmistoradio