Teknologia Foorumi 2022
Teknologia 3.–5.5.2022 | Helsingin Messukeskus
TiES-ohjelma X-planar lavalla, katso videotallenteet linkistä;Teknologia22 videotallenteet
Keynote-puheet
Tiistai
🕛 12.30 - 13.30 📍 XPlanar
Keynote: Fast lane to sustainable batteries
Jari Parviainen, Director, Supplier Management, Valmet Automotive EV Power Oya
Valmet Automotive pähkinänkuoressa. Ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistyminen. Kestäväkehitys akkujen tuotantoketjussa.
Keskiviikko
🕛 12.30 - 13.30 📍 XPlanar
Keynote: Tutkimuksesta tekoälyyn — vihreän siirtymän huipputeknologia
Ville Voipio, Hallituksen puheenjohtaja, Vaisala
Instrumenttivalmistajasta digitaalisten palveluiden tarjoajaksi: Miten kestävän tulevaisuuden teknologia ja innovaatiot avaavat Vaisalalle kasvun mahdollisuuksia?
Torstai
🕛 12.30 - 13.30 📍 XPlanar
Keynote: Kohti kestävämpiä tavaravirtoja
Mika Vehviläinen, President and CEO, Carcotec Corporation
Tavara- ja materiaalivirrat mahdollistavat nykyaikaisen maailmankaupan ja päivittäin tarvitsemiemme asioiden saatavuuden. Samalla ne tuottavat myös merkittävän osan maailman ilmastopäästöistä. Logistiikka- ja kuljetusalan arvoketjulla onkin valtava potentiaali olla osa ilmastokysymyksen ratkaisua ajamalla muutosta kohti kestävämpiä tavaravirtoja. Mutta miten? Teknologia tarjoaa muutokseen työkaluja mm. sähköistämisen, digitalisaation, robotiikan ja automaation kautta, mutta muutoksen kiihdyttäminen on muutakin kuin teknisiä ratkaisuja.
Tiistai
Tulevaisuuden tietoliikennestrategia
🕛 Tiistaina 10.30 - 12.00 📍 XPlanar
Puheenjohtaja: prof. Matti Latva-Aho, 6G Flagship-ohjelman johtaja, Oulun Yliopisto
-
TkT Seppo Yrjölä, Nokia
Takaisin tulevaisuuteen - Mitä voimme oppia 6G skenaarioista 2030? Mitä ovat kiinnostavat tulevaisuuden muutokset, miten varautua niihin ja miten tehdä uutta liiketoimintaa?
-
FT Janne Peisa, Head of Connectivity Networks, Ericsson
Tulevaisuuden järjestelmissä myös ilmarajapinta ja radioverkot rakentuvat pilvipalveluiden varaan. Mitä tämä tarkoittaa, mitä uusia mahdollisuuksia se avaa ja milloin se tapahtuu.
-
Prof. Aarno Pärssinen, 6G Flagship - Oulun yliopisto
6G järjestelmien datanopeudet kasvavat merkittävästi ja lähestyvät puolijohdeteknologioiden rajoja. Mitä teknologiahaasteita kohtaamme matkalla langattoman kommunikaation seuraavaan sukupolveen ja miten niihin tulisi varautua?
-
Prof. Marcos Katz, 6G Flagship - Oulun yliopisto
Valoon perustuva langaton tiedonsiirto on osa 6G:en visiosta, jossa valo- ja radiotietoliikenne toimivat yhdessä tuottaen nopeita, turvallisia, luotettavia ja suojattuja yhteyksiä lukuisissa käyttösovelluksissa.
Kvanttilaskenta
🕛 Tiistai 13.30 - 15.30 📍 XPlanar
-
Mikael Johansson, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
Kvanttikone on rakennettu, -laskenta jo ovella. Teknologia 22 messujen kvanttisessio tiistai-iltapäivänä 3.5.2022 klo 13:30 alkaen esittelee kvanttilaskennan tulevaisuusnäkymiä useasta näkökulmasta. Mikä kvanttitietokone on ja mitä sillä voi tehdä?
Mikael Johansson on kvanttiteknologian strategi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:ssä.
-
Cristina Andersson, Develor Productions
Kvanttiteknologia tarjoaa huikeita näkymiä tulevaisuuteen ja entistäkin rajattomampia mahdollisuuksia hyödyntää teknologiaa myös yritysmaailmassa. Oikea aika tutustua kvanttiin ja sen mahdollisuuksin on juuri nyt, sillä kehitys on huimaa.
Cristina Andersson on yrittäjä, tietokirjailija ja teknologiavisionääri. Yhdessä dosentti Jari Kaivo-ojan kanssa hän kirjoitti kirjan BohoBusiness – ihmiskunnan voitto koneesta (Talentum 2012). Cristina on kansallisen Tekoäly 4.0 ohjausryhmän jäsen. Kvanttiteknologiaan Cristina alkoi tutustua vuonna 2018 mm MIT:n kursseilla.
-
Sanna Lauslahti, Lääketeollisuus ry
Lääketeollisuuden tarvitsemissa suurissa tutkimusaineistoissa laskentateho on keskeinen tekijä. Kvanttilaskenta tuo mahdollisuuden tehostaa ja nopeuttaa tutkimustyötä.
Sanna Lauslahti on Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja. Sitä ennen hän oli kolme kautta kansanedustajana. Lääketeollisuuden tarvitsemissa suurissa tutkimusaineistoissa laskentateho on keskeinen tekijä. Kvanttilaskenta tuo mahdollisuuden tehostaa ja nopeuttaa tutkimustyötä.
-
Jorma Mellin, SSH.com
Tulevat kvanttitietokoneet pystyvät murtamaan suuren osan käytössä olevista salaustekniikoista. Miten tähän varaudutaan?
Jorma Mellin tunnetaan suomalaisen internetin isänä. Mellin toimii SSH Communications Security Oyj:n ratkaisumyynnissä vastuualueena kriittisten verkkojen turvallisuusratkaisut. Mellin on aloitteentekijä ja ohjausryhmän puheenjohtaja kansallisessa kvanttisalauksen kehittämishankkeessa Post-Quantum Finland.
-
Ilpo Vattulainen, HY/TUNI
Suurteholaskennan avulla voidaan jo nyt ratkaista monia yhteiskunnallisesti tärkeitä ongelmia. Kvanttilaskenta voi moninkertaistaa laskentatehon, mahdollistaen täysin uudentyyppisen tieteellisen tutkimuksen.
Prof. Ilpo Vattulainen on laskennallisen biofysiikan tutkimusjohtaja Helsingin yliopistossa. Hän kuuluu siihen sukupolveen, joka innostui tietokoneiden huikeista mahdollisuuksista aikakautena, jossa Vic 20 ja Commodore 64 avasivat portit täysin uuteen digitaaliseen maailmaan. Hänen toiveenaan on, että elämänpolulle ehtisi vielä kokemus siirtyä klassisesta laskennasta kvanttilaskentaan.
Keskiviikko
Paneelikeskustelu
Enabling Automated Driving
🕛 Keskiviikko 10.00 - 11.30 📍 XPlanar
Moderaattorina: Matti Kutila ,Research Team Leader, Automated Vehicles, VTT.
Panelistit: Arto Kyytinen, Development Specialist, TTS Kehitys Oy; Esko Mertasalmi, Chairman of Boerd, Unikie Ltd.; Taavi Roivas, Chairman, Auve Tech OÜ ja Matti Saarikko ,Technology Director, Patria Land Oy
-
This session is dedicated for reviewing experiments of the latest sensing technologies and experiments for enabling automated driving in traffic and off-road environment.
-
Arto Kyytinen, Development Specialist, TTS Kehitys Oy
-
Esko Mertasalmi, Chairman of Boerd, Unikie Ltd.
LiDAR data processing in automated vehicles. Application examples in parking applications and off-road vehicles
-
Taavi Roivas, Chairman, Auve Tech OÜ
-
Matti Saarikko, Technology Director, Patria
Challenges of local situational awareness system development in off-road/military domain. Automation in off-road/military environment.
-
Paneelikeskustelu
Torstai
Avaruuden kestävä käyttö ja teknologia
🕛 Torstai 10.00 - 12.00 📍 XPlanar
Session vetäjä: prof. Jaan Praks, Aalto YO
-
Esittely
-
Jarkko Antila, CEO, Kuva Space
-
Matti Anttila, Business Development Director, Space & Defence, Huld Oy
Avaruusteknologia näyttelee arkipäivän sovelluksissa suurempaa roolia kuin äkkiseltään tulisi ajatelleeksi. Sääennustus, paikkatieto, navigointi, ajanmääritys, media ja jopa useat arkipäivän keksinnöt pohjaavat avaruustekniikkaan. Huld Oy on kehittänyt avaruusteknologiaa ja etenkin ohjelmistopohjaisia ratkaisuja jo 1980-luvun lopulta. Tämä esitys kertoo kehityskaarta avaruusohjelmistoista ja satelliittidatan hyödyntämisestä kohti nykyaikaisia teollisuuden sovelluksia. Esitys käy läpi toiminnallisen turvallisuuden ohjelmistoratkaisuja ja tekoälypohjaista ohjelmistoautonomiaa. Case-esimerkki kertoo autonomisesta visuaalinavigoinnista, jossa dronet voivat suunnistaa autonomisesti ympäristöään havainnoiden myös ilman satelliittinavigointia.
-
Roope Takala, CEO, Aurora Propulsion Technologies
-
Neha Chohan, Systems Engineer, Orbit Oy